Peer coaching voor gezond ouder worden

Bewegen is bewezen effectief bij het voorkomen en behandelen van verschillende leeftijdgerelateerde ziekten. Door te bewegen in groepsverband leren ouderen dagelijkse routines aan, wat bijdraagt aan een gezonder en langer leven. Dit blijkt uit onderzoek naar de rol van peer coaching bij het bevorderen van gezond ouder worden. 

Beweegrichtlijnen

Volgens de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad moeten volwassenen 150 minuten per week matig intensief bewegen. Tweederde van de ouderen in Nederland voldoet hier momenteel niet aan. Dit komt voor een groot deel door het gebrek aan geschikte recreatie-omgevingen, bewegingsgroepen en belangstelling.  

Beweeggedrag bevorderen 

Paul van de Vijver, promovendus aan de Leyden Academy on Vitality and Ageing en aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft onderzoek gedaan naar de rol van peer coaching bij het bevorderen van gezond ouder worden. Peer coaching is een fenomeen waarbij mensen samenkomen en elkaar motiveren om een gemeenschappelijk doel te bereiken. ‘Als we bij het langdurig verhogen van lichaamsbeweging van ouderen uitsluitend vertrouwen op professionele hulp, zijn we vaak gebonden aan hoge kosten en de schaarste van professionals’, stelt hij. Nieuwe interventiestrategieën, gebaseerd op bijvoorbeeld peer coaching, zijn volgens hem van cruciaal belang om langdurig en duurzaam beweeggedrag te bevorderen.  

Voordelen van peer coaching 

Al in 2010 werden door ouderen zelf de eerste succesvolle interventies op basis van peer-coaching opgezet. In Leiden komen in verschillende wijken dagelijks groepen senioren bijeen om te sporten in zogenoemde “vitaliteitsclubs”. Samen bewegen blijkt heel goed te werken: de deelnemers stimuleren elkaar om te blijven komen. Een uur beweging per dag levert gezondheidsvoordelen op, maar ook het sociale aspect wordt door de deelnemers gewaardeerd. Naast de lage kosten wordt ook gezien dat het fitheidsniveau van de deelnemers na verloop van tijd verbetert. 

Landelijke implementatie

Gekoppeld aan een doorverwijsschema van de eerstelijnszorg kan het bereik van deze groepen worden vergroot’, ziet Van de Vijver. Hij verwacht dat landelijke implementatie zeer haalbaar is. Daarvoor is wellicht wel steun nodig van een overheidspartij. Van de Vijver verdedigde zijn proefschrift op 12 april.  

Bron: LUMC 

Gepubliceerd op 8 april 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Gerard Evers 14 april 2022 at 07:27 - Reply

    De focus ook leggen op het passieve gedrag overdag.
    De nadelige gevolgen van een zittende leefstijl hef je onvoldoende op met 150 minuten bewegen per week in groepsverband.
    Geen gefragmenteerde aanpak mbt een actievere leefstijl.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Drs. Sociaal Pedagoog/Agoog, verpleegkundige, leefstijl coach (Oersterk) begeleider Gehechtheid en Autisme, Gehechtheid en Trauma.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.