P4HP-programma helpt zwangeren gezonder eten
Zwangere vrouwen die deelnemen aan het programma “Power 4 a Healthy Pregnancy” (P4HP) verbeteren hun voedingspatroon, vooral wat betreft de inname van vitamine D, jodium en vis. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van onderzoeker Renske van Lonkhuijzen aan Wageningen University.
Vitamine D, jodium en vis
De 186 vrouwen die aan het P4HP-programma deelnamen, hadden een verbeterde voedingskwaliteit ten opzichte van 156 vrouwen in de controlegroep. De resultaten laten zien dat de vrouwen de kwaliteit van hun voeding verbeterden, met name hun inname van vitamine D, jodium en vis. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de gezondheid van zowel moeder als baby.
Gezonde keuzes
In plaats van vrouwen alleen te vertellen wat ze het beste kunnen eten rond hun zwangerschap, helpt het P4HP-programma de deelnemers om zelf gezonde keuzes te maken. Door hun zelfvertrouwen te vergroten en hen beter te informeren, leren de deelnemers bewust (gezonde) beslissingen te nemen over hun voeding. De interventie bestond uit 4 gesprekken over voeding tijdens de zwangerschap: 3 met de verloskundige en 1 met een diëtist. De verloskundigen en diëtisten gebruikten motiverende gesprekstechnieken.
Kleine veranderingen, grote winst
Van Lonkhuijzen onderzocht ook hoe partners gezond eten tijdens de zwangerschap kunnen ondersteunen en welke voedingsbehoeften moeders hebben na de bevalling.
Volgens de promovendus kunnen zelfs kleine verbeteringen in voeding tijdens de zwangerschap grote gezondheidsvoordelen hebben voor hele populaties. Het P4HP-programma erkent zwangere vrouwen als actieve deelnemers in hun eigen zorgbeslissingen. Deze benadering kan mogelijk leiden tot effectievere en respectvollere zorginterventies rondom de zwangerschap, aldus Van Lonkhuijzen.
Gepubliceerd op 28 oktober 2025
Door Sophie Luderer


