Overheidscampagne tegen stress in eerste 1000 dagen

Met de nieuwe campagne “Mamaliefde is…” richt de Rijksoverheid zich op het verminderen van stress rondom de zwangerschap. Hierin worden ouders opgeroepen om zorgen rondom bijvoorbeeld financiën, relaties en wonen met een zorgverlener te bespreken. Zo hoopt de overheid de kans op een goede ontwikkeling tijdens de eerste 1000 dagen te vergroten.

Eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen lopen van de conceptie tot de tweede verjaardag van het kind. Dit is een cruciale periode in de fysieke en mentale ontwikkeling van het kind. Een baby die de eerste 1000 dagen blootstaat aan stress, rook, slechte voeding of andere risicofactoren, begint met een achterstand aan het leven. Dat heeft invloed op de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling, ook op latere leeftijd.

Uit de taboesfeer

Met de nieuwe campagne hoopt het ministerie stress uit de taboesfeer te halen. ‘Niets is zo sterk als de liefde van een ouder voor een kind. De geboorte van een kind kan echter wel bijdragen aan stress, bijvoorbeeld over geld of waar je woont’, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). ‘Hou je zorgen niet voor je maar praat erover bij de huisarts, de verloskundige, de jeugdgezondheidszorg of een andere hulpverlener. Zodat je een handje geholpen kunt worden en met zo min mogelijk stress een goede start kunt maken met je kind in die belangrijke eerste jaren van het leven.’

Actieprogramma kwetsbare gezinnen

De campagne maakt deel uit van het actieprogramma Kansrijke Start dat in 2018 van start is gegaan. Dit programma richt zich op zorg en ondersteuning van kwetsbare gezinnen. Door kwetsbaarheid door bijvoorbeeld armoede, schulden of een taalachterstand zo vroeg mogelijk te signaleren, kunnen ouders tijdig worden ondersteund. In Nederland nemen momenteel 275 van de in totaal 352 gemeenten deel aan dit initiatief.

Bron: Rijksoverheid

Gepubliceerd op 19 februari 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.