Over zinnenprikkelende oesters en verslavende chocolade

Krijg jij ook wel eens vragen over voeding van je omgeving waarop je het antwoord schuldig moet blijven? Of waarvan je het antwoord niet helemaal zeker weet? Met dit boek als naslagwerk is dat zo goed als verleden tijd. De ondertitel luidt niet voor niets: “De antwoorden op de meest gestelde vragen over voeding”. Circa 60 vragen over voeding en gezondheid worden beantwoord op basis van 735 wetenschappelijke referenties. Wist je bijvoorbeeld dat rabarber goed is tegen obstipatie? En dat het drinken van melk een slijmgevoel kan geven in de keel, maar dat dit niet komt door extra productie van slijm? De auteur, dr.ir. Eric de Maerteleire, is 29 jaar hoofd geweest van het Gentse Stadslaboratorium, waar hij dagelijks voedingsmiddelen analyseerde. Zijn Vlaamse afkomst is hier en daar merkbaar in het boek, bijvoorbeeld als hij het heeft over selder (selderij) en pompelmoes (grapefruit). Maar bij een vraag over jodiumtekorten wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen de situatie in Nederland en België. Het boek is eerder geschikt voor jezelf dan voor je cliënten of patiënten. De vragen zijn namelijk weliswaar in consumententaal, maar de antwoorden zijn diepgaand en beslaan meestal een paarpagina’s. Kortom: een prima boek om je eigen voedingskennis bij te spijkeren. (AS)

Over zinnenprikkelende oesters en verslavende chocolade. De antwoorden op de meest gestelde vragen over voeding, Eric de Maerteleire, Reality Bites Publishing B.V, ISBN 9789490783242, 352 pagina’s, € 24,90

Gepubliceerd op 13 januari 2011

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.