‘Over 12 jaar is ruim 1 op de 3 Nederlanders obees’

Als er niets verandert, zal 38 procent van de volwassen Nederlanders obesitas hebben in 2035. Dat voorspelt de World Obesity Federation. Nederland staat wereldwijd op nummer 13 in de ranglijst van paraatheid op de toename van overgewicht en obesitas, na Frankrijk (nummer 6) en België (nummer 10), maar voor Duitsland (nummer 15).

Economische impact van overgewicht

In het kader van World Obesity Day (4 maart) is de World Obesity Atlas 2023 verschenen. Hierin voorspelt de World Obesity Federation dat de wereldwijde economische impact van overgewicht en obesitas in 2035 jaarlijks ruim 4 biljoen dollar bedraagt als preventie en behandeling ervan niet verbeteren. Dit is bijna 3 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (BBP). De impact van overgewicht en obesitas is volgens de federatie vergelijkbaar met de impact van de coronapandemie in 2020.

Europese landen scoren goed

In het rapport heeft de World Obesity Federation alle 183 landen gerangschikt naar paraatheid op de toename van overgewicht en obesitas. Daarbij is onder meer gekeken naar de effectiviteit van de gezondheidszorg en de beschikbaarheid van gezondheidstesten als HbA1c en medicijnen als statines en metformine. Ook is meegenomen wat landen doen aan preventie van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker, en of er beleid is op het gebied van kindermarketing van voedingsmiddelen, reductie van de inname van zout en verzadigd vet en het verminderen van ongezonde eetgewoonten en lichamelijke inactiviteit. De 10 best scorende landen liggen allemaal in Europa, terwijl 8 van de 10 slechtst scorende landen in Afrika liggen.

Nederland niet in top 10

In de ranglijst staat Zwitserland op nummer 1, gevolgd door Finland, Noorwegen, IJsland en Zweden. In tegenstelling tot de meeste van onze buurlanden en ook Portugal en Ierland, staat Nederland niet in de top 10. Met nummer 13 scoort Nederland wel iets beter dan Duitsland, dat op plek 15 staat tussen Malta en Italië.

Toename vooral in lage inkomenslanden

Obesitas wordt vaak gezien als een probleem in hoge inkomenslanden, waar de prevalentie over het algemeen hoger is. Maar het rapport laat zien dat obesitas het snelste toeneemt in lage inkomenslanden in Azië en Afrika. Dat zijn vaak de landen die het slechtst in staat zijn om met de gevolgen van obesitas om te gaan. Als er niets verandert, zal 1 op de 4 mensen wereldwijd obesitas hebben in 2035. Op dit moment is dat 1 op de 7. Momenteel heeft 38 procent van de wereldbevolking overgewicht (BMI vanaf 25). Dat zal over 12 jaar toegenomen zijn tot 51 procent, zo valt te lezen in het rapport. Johanna Ralston, CEO van de World Obesity Federation: ‘We hopen dat de bevindingen van dit rapport beleidsmakers en de burgermaatschappij zullen overtuigen om actie te ondernemen.’

De top 20 van paraatheid op de toename van overgewicht en obesitas

1 Zwitserland
gedeelde 2e plaats Finland en Noorwegen
4 IJsland
5 Zweden
6 Frankrijk
7 Verenigd Koninkrijk
8 Portugal
9 Ierland
10 België
11 Oostenrijk
12 Denemarken
13 Nederland
14 Malta
15 Duitsland
16 Italië
17 Zuid-Korea
18 Israël
19 Nieuw-Zeeland
20 Japan

Bron: World Obesity Federation

Gepubliceerd op 10 maart 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.