‘Ook met een voedselintolerantie blijft eten lekker’

In de rubriek “De Praktijk” geven we diëtisten een kans om iets te vertellen over hun werk. Het kan een casus zijn, een gewetensvraag, een leermoment of gewoon een grappig voorval. Diëtist Francis van Arkel schrijft dit keer over haar boek “Lintolerantie”, dat recepten bevat voor mensen met een lactose- en fructose-intolerantie. Wil je ook in rubriek “De praktijk”? Stuur een mail naar redactie@nieuwsvoordietisten.nl.

Van diëtist naar auteur en foodstylist

Francis van Arkel: ‘Nadat ik mijn VWO had afgerond, wilde ik niets liever dan kok worden. Mijn ouders wilden daar niets van weten. Je gaat tenslotte met een VWO diploma niet naar de koksschool maar “echt studeren”. Ik luisterde, zoals dat in die tijd ging, naar mijn ouders en besloot de opleiding Voeding & Diëtetiek te volgen want dat had tenslotte ook met voeding te maken… Na enkele jaren van een eigen praktijk vond ik het welletjes, ik besloot mijn hart te volgen. Het resultaat: ik ontwikkel al meer dan 20 jaar recepturen, heb tal van kookboeken geschreven en werk als foodstylist door het hele land. Kortom, ik kook en bak dat het een lieve lust is en het verveelt nooit! Mijn achtergrond als diëtist is overigens nog steeds elke dag een ware aanvulling.’

Lindy en haar intoleranties

‘En toen hoorde ik in de zomer van 2017 dat mijn dochter Lindy (24) fructose- én lactose-intolerant is. Ze had destijds klachten als buikpijn, krampen en misselijkheid. Lindy kon niet meer uitgaan met vriendinnen, niet meer naar festivals en lag na een dag school uitgeteld en futloos op de bank. We zijn gaan kijken naar haar eetpatroon. Via de huisarts hebben we een verwijzing naar de maag-lever-darm-arts gevraagd. Bij de arts heb ik direct aangedrongen op een lactose- en een fructose-ademtest en na enig gesputter ook gekregen. Op woensdag de lactosetest en binnen een uur bingo. Op vrijdag de fructosetest en binnen 5 minuten moest ze rennen naar het toilet. Wat werd ze ziek. Zo ziek dat ze haar een dagje hebben opgenomen… Het was wel duidelijk dus.’

En dan?

‘Met mijn achtergrond als diëtist en kok kon ik natuurlijk maar één ding doen. Ik ben aan de slag gegaan in de keuken om maaltijden, snacks, taart, chocolade en snoeperijen zodanig te ontwikkelen dat Lindy hier volledig klachtvrij van kan genieten. Het ging zeker niet zonder slag en stoot want kristalsuiker en eigenlijk alle andere suikers, hebben in tal van bakrecepten niet alleen de functie van zoet maar zijn ook zeker van invloed op consistentie en binding. Na veel zoeken en uitproberen van recepten heb ik uiteindelijk meer dan 100 recepten ontwikkeld die volledig lactose- en fructosevrij zijn. En heerlijk smaken!’

Lifestyle blog

‘Lindy doet de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en is dus begaan met mensen. Ze wilde haar ervaringen delen en besloot een lifestyle blog te starten via Facebook. Op die pagina deelt ze producten die verkrijgbaar zijn zonder lactose- en fructose, maar ook recepten, tips en weetjes. Mensen zijn er zo blij mee! Lindy en ik geven ons niet uit als diëtist, maar delen puur onze ervaring en verwijzen volgers voor professionele hulp door naar een diëtist.’

Kookboek Lintolerantie

‘Al die recepten maken het voor mensen met een lactose- en fructose-intolerantie een stuk makkelijker. Ze kunnen lekker eten zonder klachten. Het kan dan ook niet uitblijven dat we veel recepten, meer dan 100, gaan bundelen in een kookboek en uitgeven in eigen beheer. Mijn dochter heet Lindy en ze heeft intoleranties, daar kun je maar één ding mee doen en dat is het kookboek “Lintolerantie” noemen. Een mooie samensmelting van waar mijn dochter voor staat! Het kookboek “Lintolerantie” verschijnt in september 2018. Er is al een flyer gemaakt met een voorpublicatie uit het boek. De flyer ligt nu bij diverse huisartsen en kan op aanvraag via info@lintolerantie.nl ook naar diëtisten gestuurd worden voor in de wachtkamer of om uit te delen tijdens het spreekuur.’

Het kookboek “Lintolerantie” kost € 27,95 en is al in de voorverkoop te bestellen.

Gepubliceerd op 28 juni 2018

Door Christel Vondermans

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.