Onderzoek naar zuurstoftekort in darmen

Chronische mesenteriaal ischemie (CMI), ofwel langdurig zuurstoftekort in de darmen, wordt vaak niet of pas laat herkend. Arts-onderzoeker Duygu Harmankaya van het Erasmus MC in Rotterdam doet onderzoek naar het sneller opsporen van de ziekte om zo veel pijn en complicaties te voorkomen.

Niet zeldzaam, maar moeilijk herkend

Mensen met CMI komen vaak met aspecifieke klachten bij de huisarts, zoals buikpijn of gewichtsverlies. Soms zijn deze klachten al jaren aanwezig. Bij de meeste van deze mensen wordt er geen oorzaak gevonden en wordt CMI niet herkend. Dit kan leiden tot een darminfarct, waarbij een deel van de darmen afsterft. In het ergste geval overlijdt de patiënt hieraan. CMI komt vaker voor dan gedacht met een incidentie van zo’n 9,2 per 100.000 personen. CMI komt daarmee bijna net zo vaak voor als de ziekte van Crohn (incidentie van 10,9 per 100.000).

Diagnostische tests onderzoeken

In het onderzoek bekijkt Harmankaya 2 diagnostische testen die CMI mogelijk sneller kunnen opsporen. Bij de 1e test wordt via een CT-scan de hoeveelheid calcium in de darmen bepaald. Uit eerder onderzoek blijkt dat dit aanwijzingen kan geven of CMI aanwezig is. Mensen met hoge calciumwaardes krijgen vervolgens een ademtest waaruit moet blijken of er zuurstofgebrek in de darmen is. De studie heeft als doel om te kijken of de combinatie van deze 2 testen CMI daadwerkelijk betrouwbaar op kan sporen, zonder dat verdere maag-darmonderzoeken nodig zijn.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Gepubliceerd op 22 september 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.