Onderzoek naar virtual reality bij anorexia

Hoe kan het dat mensen met anorexia de natuurlijke behoefte om te eten zo sterk weten te onderdrukken? Dat onderzoekt psycholoog Klaske Glashouwer van Rijksuniversiteit Groningen. Zij vermoedt dat ze van hun eigen lichaam walgen en gaat onderzoeken of virtual reality brillen uitkomst bieden.

Afkeer van het lichaam

Zo’n 5.600 Nederlanders hebben anorexia. Glashouwer doet al zo’n 10 jaar onderzoek naar deze complexe psychische stoornis en behandelt daarnaast jongeren met anorexia als GZ-psycholoog bij Accare. Bijna dagelijks verbaast Glashouwer zich erover hoe het kan dat de jongeren die ze behandelt het volhouden om zo ontzettend weinig te eten. Glashouwer vermoedt dat afkeer van het lichaam een belangrijke rol speelt en onderzoek geeft daar ook aanwijzingen voor. Ook bij Accare ziet Glashouwer dat de jongeren die zij behandelt, walgen van hun lichaam.

Virtual reality brillen

De komende jaren wil Glashouwer onderzoeken of virtual reality brillen – brillen waarmee je een gesimuleerde wereld ziet – kunnen helpen om mensen met anorexia beter met walging om te laten gaan. Het is een soort van exposure therapie: met een VR-bril kunnen mensen op een veilige manier wennen aan hoe hun lijf eruit zou zien als ze een gezond gewicht zouden hebben. Glashouwer hoopt dat mensen met anorexia minder van een gezonder uitziend lichaam gaan walgen als ze herhaaldelijk aan dat beeld worden blootgesteld.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Gepubliceerd op 22 oktober 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.