Onderzoek naar thuistesten voor leefstijlziekten

In Nederland is er momenteel geen landelijke en laagdrempelige aanpak voor vroege opsporing van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en chronische nierschade. Het Check@Home-onderzoek wil daar verandering in gaan brengen samen met de Hartstichting, de Nierstichting en het Diabetes Fonds. Komende 5 jaar gaan mensen tussen 50 en 75 jaar thuistesten voor deze leefstijlziekten proberen.

Leefstijladviezen

In totaal krijgen 160.000 mensen tussen de 50 en 75 jaar uit 4 regio’s (Breda, Utrecht, Arnhem en Eindhoven) een uitnodiging om mee te doen met het onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een thuistest met onder andere een hartritmetest, een urinetest en een vragenlijst. Bij vroege tekenen van hart- en vaatziekten, nierschade of diabetes type 2 volgt een vervolgonderzoek in een regionaal diagnostisch centrum. Na vaststelling van een leefstijlziekte krijgen deelnemers gerichte leefstijladviezen en waar nodig medicatie.

Nieuw bevolkingsonderzoek

In het onderzoek werken diverse ziekenhuizen en universiteiten samen, zoals UMC Utrecht, UMC Groningen en Radboudumc. Het uiteindelijke doel van Check@Home is het opzetten van een nieuw landelijk bevolkingsonderzoek, waarbij iedereen tussen de 50 en 75 jaar zelf periodiek thuis kan testen of sprake is van leefstijlaandoeningen. Veel mensen weten nu niet dat ze deze aandoeningen hebben, omdat ze geen duidelijke symptomen ervaren. Wanneer deze ziekten niet in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld, kunnen ze leiden tot ernstige complicaties zoals nierfalen, beroerte, hartinfarct of hartfalen.

Check@Home

Check@Home is een initiatief van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) in samenwerking met de Hartstichting, de Nierstichting en het Diabetes Fonds. Het Check@Home-onderzoek heeft 8,9 miljoen euro subsidie ontvangen van onder meer de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Bron: Radboudumc

Gepubliceerd op 4 maart 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.