Onderzoek naar sneltest voor diagnose bij kind met buikpijn

In januari 2019 start het UMCG in 154 huisartsenpraktijken een onderzoek naar een sneltest om de diagnostiek bij kinderen met buikpijn te verbeteren. Onderzocht wordt of de sneltest de huisarts helpt bij het maken van onderscheid tussen functionele buikklachten en een chronische darmontsteking.

Functionele buikklachten

Chronische buikpijn en diarree komen veel voor bij kinderen in de huisartsenpraktijk. Vaak zijn de klachten functioneel en worden ze dus niet veroorzaakt door een afwijking in de organen, zoals een chronische darmontsteking (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa). De huisarts kan momenteel niet gemakkelijk onderscheid maken tussen functionele klachten en een chronische darmontsteking, omdat de klachten op elkaar lijken. Hierdoor worden veel kinderen verwezen naar het ziekenhuis voor verdere diagnostiek.

Sneltest

In dit onderzoek gaat de helft van de huisartsen een sneltest gebruiken en de andere helft niet. Voor de sneltest is het nodig dat het kind ontlasting meeneemt. Hierin meet de sneltest de aanwezigheid van calprotectine, een eiwit dat vrijkomt in de darmen als er een ontsteking is. De test kan in de huisartsenpraktijk worden uitgevoerd. Binnen 15 minuten is de uitslag bekend. Het onderzoek duurt vier jaar. Daarna zal worden beoordeeld of de sneltest in meer huisartspraktijken kan worden ingevoerd.

Bron: UMCG

Gepubliceerd op 13 december 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.