Onderzoek naar slimme toiletbril bij IBD wint prijs

Het onderzoek “Een wc-bril die meet in een poep en een scheet” heeft de Klokhuis Wetenschapsprijs 2025 gewonnen. Het via de toiletbril voorspellen van opvlammingen bij mensen met inflammatoire darmziekten (IBD) is het doel van dit onderzoek van OnePlanet Research Center (een samenwerking tussen Wageningen University & Research, Radboud Universiteit en nano-techbedrijf imec).

Slimme toiletbril

De slimme toiletbril is voorzien van verschillende sensoren, die automatisch lichaamsgewicht, hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur, ademhaling, zuurstofsaturatie en het aantal toiletbezoeken meten. Aan de hand van deze informatie hopen de onderzoekers te kunnen ontdekken of er sprake is van een dreigende opvlamming van de ontsteking. De metingen vragen geen actie van de gebruiker en de bril maakt zelf onderscheid tussen verschillende gebruikers in een huishouden. Dit maakt het voor mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa mogelijk om vanuit huis symptomen van opvlammende ontstekingen te ontdekken. Ze zijn er daardoor ook eerder bij, zodat ze erger kunnen voorkomen en minder vaak naar het ziekenhuis hoeven.

Onderzoek

De slimme toiletbril is volop in ontwikkeling. Veelbelovende resultaten zijn gevonden in testen met gezonde proefpersonen en 8 patiënten met colitis ulcerosa. In vervolgonderzoek willen de onderzoekers kijken hoe de bril opvlammingen nog beter kan detecteren en voorspellen. Ook start dit jaar een onderzoek met gezonde proefpersonen om normaal toiletgedrag in kaart te brengen. Hierbij wordt gekeken naar de invloed van de hartslag tijdens het toiletgebruik en de houding die mensen aannemen. Dit onderzoek kan waardevolle inzichten opleveren voor zowel gezonde mensen als patiënten met chronische darmaandoeningen.

Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de Klokhuis Wetenschapsprijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De prijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van het tv-programma Het Klokhuis gewijd.

Bron: MDL Fonds

Gepubliceerd op 28 maart 2025

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.