Onderzoek naar nitraatrijke groenten tijdens Vierdaagse

Heeft een hogere inname van nitraat effect op de bloeddruk en op sportprestaties? Dat gaan Nijmeegse onderzoekers de komende maanden onderzoeken bij deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Groente of bietensap

Uit eerdere onderzoeken kwam al naar voren dat nitraatrijke groenten goed voor de bloeddruk zijn. De inname van nitraat leidt tot een stijging van nitrietwaarden in het bloed. Dit kan het lichaam omzetten in stikstofmonoxide, waardoor de bloedvaten verwijden. Dit kan volgens eerdere studies ook effect hebben op sportprestaties.

Langere termijn

Deze effecten van nitraat zijn onderzocht op de korte termijn. Nu willen de onderzoekers in de Heart Beet studie bekijken of dat effect op de bloeddruk en sportprestaties ook op de langere termijn werkt. Hiervoor starten de deelnemers 12 weken voorafgaand aan de studie met de inname van extra nitraat om de effecten ervan tijdens de Vierdaagse in juli te meten. In deze 12-weken durende studie verdelen ze de deelnemers in 3 groepen. De 1e groep wordt gevraagd in die 12 weken de hoeveelheid nitraatrijke groenten te verhogen. Ze krijgen hiervoor voedingsadvies, recepten en kookworkshops om te leren hoe ze onder meer rucola, paksoi, rode bieten, courgette, sla en spinazie lekker kunnen bereiden. De 2e groep moet dagelijks een flesje geconcentreerd bietensap drinken. De 3e groep is de controlegroep en krijgt geen interventie.

Meetmomenten

Tijdens de Vierdaagse starten de deelnemers hun dag in het onderzoekscentrum met een korte voormeting en na het wandelen komen ze daar weer terug voor wat uitgebreidere metingen. Daarnaast worden ze gevraagd bij het begin van het onderzoek en 12 weken later, na afloop van het onderzoek, 24 uur een bloeddrukmeter te dragen. De resultaten zullen ongeveer een half jaar na afloop van de Vierdaagse bekend zijn.

Bron: Radboudumc

Gepubliceerd op 10 april 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.