Onderzoek naar groeps-schematherapie bij eetstoornis

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en expertisecentrum eetstoornissen Amarum starten een studie naar groeps-schematherapie bij mensen met een eetstoornis. Met een subsidie van ZonMW kunnen ze 5 jaar lang onderzoek doen naar deze vorm van therapie.

Onderliggende problematiek

Volgens de huidige richtlijn krijgen mensen met een eetstoornis cognitieve gedragstherapie voor eetstoornissen (CBT-E). Voor een deel van de mensen is deze therapie niet effectief: zij herstellen onvoldoende. Omdat bij mensen met eetstoornissen ook vaak persoonlijkheidsproblematiek en/of een trauma een rol spelen, kan groeps-schematherapie (GST) mogelijk een effectief alternatief zijn. GST richt zich op deze onderliggende problemen door te kijken welke vaste overtuigingen (schema’s) iemand als kind al ontwikkeld heeft, en hoe die invloed hebben op coping, gedrag en gedachten. Tijdens de therapie wordt geprobeerd die denk- en gedragspatronen te beïnvloeden.

Het onderzoek

In de studie krijgen 232 adolescenten en volwassenen met een eetstoornis eerst een paar sessies CBT-E. Deelnemers die onvoldoende reageren op deze behandeling worden vervolgens willekeurig verdeeld in 2 groepen. De ene groep gaat door met CBT-E, zoals de huidige richtlijn voorschrijft. De andere groep krijgt GST. De onderzoekers kijken of de beide behandelingen verschillende effecten hebben op de klachten, de kwaliteit van leven, de ervaring van de patiënt en de kosteneffectiviteit. Het onderzoek eindigt in 2026.

Bron: ZonMW

Gepubliceerd op 21 maart 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.