Onderzoek naar gezondheidseffecten vleesvervangers

We moeten minder dierlijk en meer plantaardig gaan eten. Maar passen vleesvervangers als vegaburgers ook in een gezond eetpatroon? Daar gaat Wageningen University & Research (WUR) onderzoek naar doen. 

Gezondheidseffecten op lange termijn

Vleesvervangers zijn tegenwoordig een vast onderdeel van ons voedingspatroon. Volgens WUR-onderzoekers Markus Steigers en Edoardo Capuano is er echter nog onvoldoende kennis over de gezondheidseffecten van voedingspatronen waarin veel vleesvervangers worden gebruikt. Vooral over de gezondheidseffecten op lange termijn is erg weinig informatie beschikbaar. Het belangrijkste aspect hierbij vindt Capuano de kwaliteit van de eiwitten in vleesvervangers, die zoveel mogelijk de uitzonderlijke kwaliteit van de eiwitten uit vlees moet nabootsen. Maar ook het toegevoegde vet en andere voedingsstoffen spelen een rol, zoals ijzer en andere mineralen, vitamines en zout.

Invloed op het darmmicrobioom

De wetenschappers weten ook nog maar weinig over hoe het darmmicrobioom wordt beïnvloed door veranderende voedselgewoontes. ‘Alles wat niet verteerd en geabsorbeerd wordt door ons lichaam, wordt blootgesteld aan onze darmmicrobioom’, licht Capuano toe. ‘Het vervangen van vlees door plantaardige vleesvervangers verandert dus ook de chemische omgeving van het darmmicrobioom, maar we weten nog niet wat het effect van een dergelijke blootstelling is.’  

Samenwerkingsprojecten

Naast eiwitten, koolhydraten en vetten in vleesvervangers, gaan de onderzoekers ook vitamines en mineralen bestuderen en de aanwezigheid van mogelijke gifstoffen die ontstaan door verhitting. Verschillende leerstoelgroepen, instituten en afdelingen bij WUR zullen hun krachten bundelen in een reeks samenwerkingsprojecten over dit onderwerp.  

Bron: WUR 

Gepubliceerd op 2 juni 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.