Onderzoek Harvard: vervang verzadigd vet door linolzuur
Mensen die 5% van hun calorieën uit bronnen met verzadigd vet (rood vlees, boter) vervangen door voedingsmiddelen met linolzuur verlagen hun risico op hart- en vaatziekten met 9%. Het risico op overlijden door coronaire hartziekten daalt zelfs met 13%. Dit blijkt uit een systematische review en meta-analyse aan de Harvard School of Public Health, die eind oktober is gepubliceerd in Circulation.
Het vervangen van 5% van de calorieën uit koolhydraten door linolzuur liet eenzelfde reductie van het risico op hart- en vaatziekten zien. In de analyse zijn 13 cohortstudies meegenomen met in totaal 310.602 deelnemers waarvan er 12.479 hart- en vaatziekten ontwikkelden en 5.882 mensen stierven aan coronaire aandoeningen.
De resultaten onderbouwen volgens de onderzoekers het advies om boter, spekvet en vet van rood vlees te vervangen door vloeibare plantaardige oliën.
Bron: Science daily
Gerelateerd nieuws:
Inname verzadigde vetzuren niet gerelateerd aan risico hart- en vaatziekten
Vetdogma ter discussie
Gepubliceerd op 31 oktober 2014
Door Reina van Bruggen