Ondervoeding als verbeterdoel in ziekenhuizen

Optimale screening en behandeling van ondervoeding is een van de verbeterdoelen die is opgenomen in de basisset Medisch Specialistische Zorg 2023. Dat betekent dat ziekenhuizen en particuliere klinieken moeten toewerken naar het herkennen en behandelen van ondervoeding voor, tijdens en na opname.

Objectief meetbare acties

Alle instellingen die medisch specialistische zorg verlenen (ziekenhuizen en particuliere klinieken) moeten ondervoeding in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren. Voor opname kan dit bijvoorbeeld door een poliklinische screening. Ook tijdens en na opname moet ondervoeding een aandachtspunt zijn. Instellingen zijn vrij om zelf te kiezen hoe ze dit doen en welke meetinstrumenten ze gebruiken.

Continuïteit van zorg

Na signalering moeten de instellingen een behandelplan opstellen, waarbij voor iedereen duidelijk is wat de doelen zijn en bij wie de verantwoordelijkheid ligt. Ook moeten de instellingen ervoor zorgen dat de continuïteit van zorg voor ondervoeding in de keten geborgd is. Enige vereiste is – zowel bij de screening als de behandeling – dat de zorginstellingen objectief moeten kunnen aantonen in welke mate het verbeterdoel is gerealiseerd en hoe het risico op ondervoeding wordt beheerst.

Factsheet

Het Kenniscentrum Ondervoeding schrijft ‘erg verheugd’ te zijn dat dit verbeterdoel is opgenomen. Sinds het wegvallen van de kwaliteitsindicatoren ondervoeding in 2021 heeft het Kenniscentrum gepleit voor het opnemen van een verbeterdoel ondervoeding in de basisset Medisch Specialistische Zorg. Het Kenniscentrum werkt aan de ontwikkeling van een factsheet met goede voorbeelden van zorg rondom ondervoeding. Deze factsheet komt online in de week tegen ondervoeding van 7 t/m 11 november.

Over de basisset Medisch Specialistische Zorg

Ieder jaar worden op basis van gesignaleerde risico’s in de Nederlandse gezondheidszorg verbeterdoelen vastgesteld om verbeteringen in de kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg te stimuleren. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet dit in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten (FMS), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN).

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Gepubliceerd op 31 oktober 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.