Ondergewicht: een onderschat probleem

Ondergewicht is een onderschat probleem. Er is weinig informatie over gezond aankomen beschikbaar en er is onvrede over de behandeling door de diëtist. Dat blijkt uit onderzoek van 5 tweedejaarsstudenten Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool. Op 14 mei organiseren ze een bijeenkomst om meer inzicht krijgen in knelpunten die diëtisten ervaren tijdens de behandeling van ondergewicht. In deze rubriek De Praktijk vertellen Rabia Kechouh, Marthe ’t Hart en Noura Azoubai er meer over.

Get Fat With Me

Dat ondergewicht een onderschat probleem is, beseften we na het eerste gesprek met Karima El Bakkali (21 jaar). Zij kampte zelf met ondergewicht en heeft in 2012 als ervaringsdeskundige Get Fat With Me opgericht, een platform met informatie over gezonde voeding om aan te komen, dat gevolgd wordt door meer dan 6.000 vrouwen die kampen met ondergewicht. El Bakkali vertelde: ‘Er is van alles te vinden over overgewicht, maar nauwelijks wat over ondergewicht en hoe je dat kunt verhelpen.’ Als toekomstige diëtisten vinden we dat er meer aandacht nodig is voor ondervoeding. Daarom hebben we de projectgroep “Belicht Ondergewicht” opgericht en besloten we onderzoek te doen naar ondergewicht.

Schokkende resultaten

We hebben een enquête gehouden onder 180 respondenten (179 vrouwen en 1 man) die ondergewicht hebben of willen aankomen. Van de respondenten vindt 93 procent dat er niet genoeg hulp aangeboden wordt voor mensen met ondergewicht. Ook vindt 83 procent dat er niet genoeg informatie te krijgen is over (gezond) aankomen. Vooral jongeren ervaren dat ze niet goed geholpen worden met hun ondergewicht.

Ondervoeding of ondergewicht?

Bij de helft van de cliënten is de oorzaak van het ondergewicht niet bekend bij de huisarts, zo blijkt uit een gesprek met een diëtist die deze cliënten behandelt. Wat de 180 respondenten aan de enquête zelf denken? De meerderheid gaf aan dat stress de hoofdoorzaak is van het ondergewicht. Zijn de respondenten met ondergewicht ondervoed? Ondergewicht en ondervoeding zijn niet hetzelfde. Wel kunnen de symptomen erg op elkaar lijken. Zo is vermoeidheid een symptoom van zowel ondergewicht als ondervoeding. In ons onderzoek was vermoeidheid ook de meest genoemde klacht. Na nauwkeurig analyse blijkt dat iets meer dan de helft van de respondenten in ons onderzoek slechts 1.000 tot 1.600 kcal per dag binnen krijgt. Omdat deze respondenten vaak ook een BMI van lager dan 18 hebben, is het mogelijk dat zij ook ondervoed zijn. Om dit definitief vast te stellen, is echter nader onderzoek nodig. De behandeling voor ondergewicht lijkt in dat geval erg op die van ondervoeding.

Wat vinden respondenten van de behandeling bij diëtisten?

Uiteraard is er in de enquête ook gevraagd naar de belevenis en effectiviteit van de behandelingen bij een diëtist. De meest genoemde factor voor het niet slagen van een behandeling (niet aankomen dus), is dat de diëtist niet genoeg kennis lijkt te hebben over ondergewicht en hoe iemand gezond aan kan komen. Ook een knelpunt is dat respondenten de behandeling als onpersoonlijk ervaren. Daarentegen worden kennis en een advies op maat juist als factoren genoemd die wel effectief zijn om aan te komen. Uit de enquête blijkt verder dat veel respondenten baat hebben bij voedingsschema’s.

Aankomen: gezondheid of esthetiek?

Een van de vragen die in ons opkwam bij het opzetten van het onderzoek is waarom mensen met ondergewicht willen aankomen. Dit kan belangrijk zijn bij het opstellen van een behandelplan voor ondergewicht. Als iemand alleen aankomt voor esthetische redenen, speelt psychologie een grotere rol. Van de respondenten gaf 91 procent aan dat ze onder andere willen aankomen om hun zelfbeeld te verbeteren. Voor iets meer dan de helft (57 procent) is gezondheid een reden om aan te komen. Het verschil in motivatie is waarschijnlijk van invloed op het succes van de behandeling. Samen met andere diëtisten en mensen met ondergewicht willen wij dit nader onderzoeken. Daarom organiseren we binnenkort een bijeenkomst.

Discussieer ook mee!

Het doel van de bijeenkomst op 14 mei is meer inzicht krijgen in de knelpunten die diëtisten ervaren tijdens de behandeling van ondergewicht. Ook willen wij een dialoog creëren tussen diëtisten, cliënten (waarvan de behandeling wel of niet geslaagd is), Karima El Bakkali en de projectgroep. De bijeenkomst is op dinsdag 14 mei om 19:00 uur in de Haagse Hogeschool. Aanmelden kan via:

belichtondergewicht@gmail.com
Facebook: Belicht ondergewicht
Instagram: @belichtondergewicht

Je kunt ons ook benaderen voor het inzien van het rapport.

Gepubliceerd op 26 april 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.