Onderbouwing leefstijlprogramma voor hart- en vaatziekten

Het RIVM heeft de PRISMA-methode voor mensen met (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten erkend als goed onderbouwde interventie en opgenomen in Loketgezondleven.nl. Bij de PRISMA-methode van Amsterdam UMC gaat het om een groepseducatie, die in 2 dagdelen de basis legt voor het verbeteren van de leefstijl.

PRISMA

Het leefstijlprogramma wordt gegeven door verpleegkundigen, artsen, diëtisten, fysiotherapeuten, praktijkondersteuners en psychologen. Zij hebben een 2-daagse PRISMA train-de-trainercursus gevolgd. PRISMA is een Nederlandse vertaling van een in Engeland effectief gebleken programma. Het leefstijlprogramma bestaat uit 2 groepsbijeenkomsten (van 2,5-3,5 uur) waarbij deelnemers actief betrokken worden bij het eigen leerproces en een persoonlijk actieplan opstellen. Het doel is dat de deelnemer aan het eind van de cursus de intentie heeft om zijn/haar leefstijlgedrag de aankomende 3 maanden te veranderen op 1 van de volgende gebieden: voeding, lichaamsbeweging, inname van medicatie (therapietrouw), roken, ontspanning en/of (professionele) hulp/ondersteuning vragen.

In navolging van PRISMA Diabetes

Ruim 12 jaar geleden ontwikkelde en implementeerde het Diabetescentrum van Amsterdam UMC, locatie VUmc, dit groepseducatieprogramma al voor mensen met diabetes type 2. PRISMA Diabetes is reeds in 2019 erkend door het RIVM als goed onderbouwd. PRISMA is daarna ook geschikt gemaakt voor mensen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten omdat verschillende partijen daarom vroegen, waaronder Harteraad (belangenvereniging voor mensen met hart- en vaatziekten), zorggroepen,huisartsenpraktijken en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Juryrapport

Volgens de beoordelingscommissie zijn de materialen voor training en uitvoering mooi vormgegeven, duidelijk en overzichtelijk. Het programma wordt gewaardeerd door de deelnemers en heeft een goede kwaliteitsbewaking. Er zijn momenteel meer dan 30 instellingen die PRISMA aanbieden, gericht op diabetes en/of preventie van hart- en vaatziekten. Dit zijn niet alleen grote zorggroepen, maar ook kleinere huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en thuiszorginstellingen. Voor de toekomst zijn nieuwe PRISMA programma’s in ontwikkeling. Dit zijn PRISMA Vetleverziekten (gericht op mensen met leververvetting), PRISMA Gender gezonde leefstijl (gericht op mensen met overgewicht die gendertransitie ondergaan) en PRISMA Gezond door de overgang (gericht op vrouwelijke werknemers in de leeftijd van 45-60 jaar).

Bron: PRISMA

Gepubliceerd op 22 september 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.