Obstipatie risicofactor voor fecale incontinentie

Fecale incontinentie – het niet goed kunnen ophouden van de ontlasting – komt voor bij 8 procent van de Nederlanders. Bij de helft van deze mensen gaat fecale incontinentie gepaard met obstipatie. Dat blijkt uit het proefschrift van arts Maxime van Meegdenburg, waarop ze op 5 september 2018 promoveerde aan Rijksuniversiteit Groningen.

Taboe

Van Meegdenburg concludeert dat obstipatie een risicofactor is voor fecale incontinentie. Ze adviseert artsen om mensen met verstoppingsklachten standaard op beide aandoeningen te onderzoeken. Dat artsen het initiatief nemen in het gesprek hierover, is volgens Meegdenburg belangrijk omdat deze aandoening bij veel mensen een taboe is. Maar liefst 48 procent van de patiënten meldt dat ze nooit eerder over fecale incontinentie hebben gesproken met naasten of met hun arts.

Vragenlijst

In haar proefschrift introduceert Van Meegdenburg een vragenlijst die zij samen met collega’s van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontwikkelde: de Groningen Defecatie en Fecale Incontinentie Vragenlijst. Dit is een uitgebreide vragenlijst die gebaseerd is op verschillende criteria en vragenlijsten voor fecale incontinentie en obstipatie. Dit blijkt in de praktijk een goed instrument te zijn om problemen met het vasthouden of verlies van ontlasting op te sporen. De vragenlijst geeft ook informatie over mogelijke, onderliggende oorzaken, en kan daardoor bijdragen aan het verbeteren van de diagnostiek en de behandeling.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Gepubliceerd op 4 september 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.