NZa pleit voor landelijk dekking GLI

De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is nog niet overal in Nederland beschikbaar. Daarom roept de NZa zorgverzekeraars, zorggroepen en huisartsen in een brief op om van de GLI een succes te maken. Huisartsen en zorggroepen zouden volgens NZa meer patiënten kunnen doorverwijzen en zorgverzekeraars zouden meer contracten met aanbieders kunnen afsluiten.

Hoogste prioriteit voor meer contracten

De GLI wordt sinds 1 januari 2019 vanuit de basisverzekering vergoed, maar van een goed landelijk dekkend netwerk is nog lang geen sprake. De NZa zou het liefst zien dat zorgverzekeraars met ten minste 1 aanbieder per gemeente een contract hebben. Begin maart 2020 hadden slechts ongeveer 400 praktijken (gezondheidscentrum, zelfstandige praktijk, sportschool, ziekenhuis of zorggroep) die een GLI aanbieden een contract met minstens 1 zorgverzekeraar. De NZa vindt dat aantal “teleurstellend”. Een goed dekkend netwerk van gecontracteerd aanbod heeft de hoogste prioriteit van de NZa.

Belangrijke rol voor zorggroepen

Ook huisartsen en andere verwijzers moeten mensen die in aanmerking komen attent maken op de mogelijkheid van GLI en hen doorverwijzen. Zorggroepen hebben hierbij volgens NZa een belangrijke rol, al zien deze de GLI niet altijd als hun taak. Toch kan de GLI de druk op de ketenzorg rondom diabetes, vaatlijden en COPD volgens NZa op termijn verlagen.

Geen vliegende start

Circa 5.700 mensen zijn tussen 1 januari 2019 en 31 januari 2020 gestart met een GLI. Volgens NZa is dat omgerekend slechts 1,5 promille van de doelgroep (3,5 miljoen potentiële cliënten). Gemiddeld heeft een GLI-praktijk momenteel slechts 5 (ex-)deelnemers. Van de NZa mogen er wel meer GLI-praktijken bijkomen. Per gemeente waren er in maart 2020 gemiddeld circa 3 praktijken die de GLI aanbieden, maar in een kwart van de gemeenten is er nog geen enkele praktijk.

Aanpassing GLI-regelgeving

Om eventuele belemmeringen weg te nemen, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de GLI-regelgeving voor 2021 aangepast. Zo is er een vergoeding om het starten met het aanbieden van GLI (tijdelijk) te stimuleren en zijn de administratieve lasten volgens NZa verlaagd.

Bron: NZa

Gepubliceerd op 3 juli 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.