Nultarief groente en fruit weinig effect en moeilijk uitvoerbaar
Het schrappen van het btw-tarief voor groente en fruit stuit op allerlei praktische en juridische bezwaren en levert naar verwachting bovendien nauwelijks gezondheidswinst op. Dat blijkt uit onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren.
Wat valt onder groente en fruit?
Om gezonde voedselkeuzes te bevorderen is in het regeerakkoord afgesproken om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 procent naar 0 procent. Het streven was om deze maatregel in 2024 in te voeren. Eerst moest nog wel worden bepaald welke producten onder het nultarief zouden gaan vallen en welke niet. Daarbij gaat het ook om de vraag welke producten onder groente en fruit vallen, zoals bijvoorbeeld gefermenteerd producten of groente en fruit waar suikers of zout aan zijn toegevoegd. Extern onderzoeksbureau SEO heeft verschillende afbakeningsvarianten voor groente en fruit in een rapport in kaart gebracht en beoordeeld. Van onbewerkte groenten en fruit in oorspronkelijke vorm tot alle groente en fruit, inclusief bewerkte varianten: de onderzoekers concluderen dat een juridisch sluitende definitie voor wat groente en fruit genoemd kan worden niet mogelijk is. Bij elke keuze kunnen fabrikanten, supermarkten of consumenten naar de rechter stappen om die aan te vechten.
Kosten en baten
De invoering gaat tussen de 550 en 950 miljoen euro kosten, alleen al vanwege de gemiste belastinginkomsten. Bovendien is de gezondheidswinst gering. Invoering van een nultarief voor groenten en fruit heeft maar een beperkt effect op de consumptie van groenten en fruit, verwachten de onderzoekers. Mensen zullen niet ineens massaal meer groente en fruit gaan eten, de onderzoekers schatten dat de consumptie slechts 4 procent zal toenemen. Hoge inkomens geven ten opzichte van lage inkomens meer geld uit aan groente en fruit en zullen dus ook het meest profiteren van een belastingverlaging.
Alternatieven om gezonde leefstijl te stimuleren
Volgens de onderzoekers zijn er betere en minder kostbare manieren om een gezonde leefstijl te promoten. Te denken valt aan invoering van een suikertaks, het ontmoedigen van ongezond eten door bijvoorbeeld snoepautomaten op scholen weg te halen of door reclame voor ongezonde producten aan banden te leggen. Verder opperen de onderzoekers subsidie op groente en fruit als een effectievere en goedkopere manier om gezonde keuzes te stimuleren. Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) en staatssecretaris Van Ooijen (VWS) hebben het onderzoek voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer. Het kabinet heeft toegezegd er voor de zomer op te reageren.
Bron: Rijksoverheid
Gepubliceerd op 3 april 2023
Door Sophie Luderer
Wat jammer dat uit het onderzoek lijkt te komen dat het onvoldoende effect heeft.
Het lijkt of er een keuze gemaakt moet worden, óf het één of het ander.
Terwijl we het stimuleren van gezonde voeding op meerdere vlakken aan moeten gaan pakken, anders gaan de zorgkosten veel meer stijgen en zijn we een veelvoud kwijt van de genoemde 550 en 950 miljoen euro .
Pfff hoe moeilijk kan je het maken. Groente en fruit zijn gewoon onbewerkte fruit en groente soorten zonder toevoegingen.(PUNT) En de BTW verlaging was toch juist bedoeld om groente en fruit toegankelijker te maken voor mensen uit de lagere inkomsten groepen. Van hen hoor ik dat de kosten een drempel vormen om het te kopen. En ja 30 cent verschil op een bloemkool is voor iemand met een hoog inkomen niet zoveel maar juist voor degene die minder te besteden heeft telt elke eurocent. Of begrijp ik nu niets van dit rapport??