Nieuwste inzichten in gezond ouder worden

Van vasten tegen DNA-schade tot plantaardige voeding bij veroudering. Tijdens het VoedingNL-congres “Levenslange vitaliteit: van onderzoek naar realiteit” van 4 juni in Amsterdam passeerden de nieuwste inzichten in gezond ouder worden de revue. Duidelijk is in ieder geval dat er een belangrijke rol is weggelegd voor eiwitten, niet alleen voor de spiergezondheid, maar ook voor de botgezondheid.

Vasten gunstig tegen DNA-schade?

DNA-schade is de hoofdoorzaak van veroudering. En calorie-restrictie of een paar dagen vasten versterkt de weerbaarheid van het lichaam en de genoom-stabiliteit en gaat daardoor mogelijk veroudering en kanker tegen. Dat concludeert prof. dr. Jan Hoeijmakers (hoogleraar moleculaire genetica, Erasmus MC en Prinses Maxima Centrum) op basis van onderzoek bij kinderen met zeldzame genetische afwijkingen in het DNA-reparatiesysteem en proefdieronderzoek.

Plantaardige voeding en veroudering

Steeds meer ziekenhuizen stappen over op plantaardige voeding. Dr. ir. Pol Grootswagers (universitair docent Voeding en Veroudering, Wageningen University & Research) vertelde tijdens zijn presentatie dat hij dat best bijzonder vindt. Hij lichtte toe: ‘We zitten in een eiwittransitie. Dat betekent dat de hele maatschappij meer plantaardig moet gaan eten. Maar we beginnen nu op de plek met de meest kwetsbare mensen: in het ziekenhuis. De huidige eiwitinname bij patiënten is al krap.’ Het levert volgens hem wel een leuke puzzel op: zorgen voor een optimale hoeveelheid van alle essentiële aminozuren in maaltijden. Daarvoor ontwikkelde hij de Meal Protein Quality Score en de Alpha Tool, gebaseerd op eiwitkwantiteit én -kwaliteit. Met behulp van deze tool zijn er bij de samenstelling van een maaltijd slimme combinaties van voedingsmiddelen te maken, zodat elke maaltijd 0,3 gram eiwit per kg lichaamsgewicht bevat en waarbij ook de WHO-FAO-aanbevelingen voor essentiële aminozuren worden gehaald.

Eiwit ook belangrijk voor botgezondheid

Bij botgezondheid en de rol van voeding denken de meeste mensen aan calcium en vitamine D, maar ook eiwitten zijn belangrijk. Dat bleek uit de presentatie van dr. ir. Inge Groenendijk (postdoctoraal onderzoeker, Wageningen University & Research). Zij liet zien dat een eiwitinname boven 0,8 gram per kg lichaamsgewicht per dag bij ouderen gepaard gaat met een hogere botdichtheid bij de heupen en 11 procent minder heupfracturen. Maar ook blijken ouderen met een hogere inname van plantaardige eiwitten een lagere botdichtheid te hebben. Ze benadrukte dat interventiestudies nodig zijn om deze resultaten uit observationeel onderzoek te bevestigen. Momenteel lopen 2 interventiestudies naar de impact van een plantaardig voedingspatroon op de botgezondheid van ouderen, maar die resultaten zijn nog niet beschikbaar. Ook loopt er nu een interventiestudie bij oudere volwassenen die herstellen van een heupfractuur. In deze ProBUS-studie wordt het effect onderzocht van een eiwitverrijkt voedingspatroon (1,2 gram per kg lichaamsgewicht per dag) en beweging. Groenendijk eindigde met een aanbeveling voor welke beweging het beste is voor de botten: een combinatie van gewichtsdragende activiteiten en krachttraining. En dit geldt niet alleen voor ouderen, maar voor alle leeftijden.

VoedingNL

Het congres was een gezamenlijk initiatief van 5 organisaties op het gebied van voeding en gezondheid:

Bron: VoedingNL congres

Gepubliceerd op 6 juni 2025

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.