Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 December 2013

Zweden: koolhydraten beperken bij obesitas

Door: Karine

minder koolhydraten, meer vetten

In Zweden heeft de SBU, het Zweedse equivalent van de Gezondheidsraad, een advies uitgebracht over de dieetbehandeling van obesitas (BMI>30). Na bestudering van de meest recente onderzoeken concludeert deze instantie dat het koolhydraatbeperkte dieet op korte termijn het beste resultaat geeft bij overgewicht, beter dan een vetbeperkt dieet.

Voor de lange termijn geldt volgens de SBU dat het gewichtsverlies het beste kan worden behouden door een voeding met een lage glykemische index, weinig vet en voldoende eiwitten. Er is onvoldoende bewijs dat bijvoorbeeld het koolhydraatbeperkte dieet of het mediterrane dieet ook effectief is om gewichtsverlies op de lange termijn te behouden. Mensen met obesitas en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten doen er goed aan om extra goede vetten te gebruiken, zoals olijfolie en noten, aldus de commissie. En: bewegen is gezond, maar heeft slechts een gering effect op gewichtsverlies.

De commissie constateert dat het koolhydraatbeperkte dieet nog maar weinig wordt voorgeschreven door medewerkers in de gezondheidszorg. Omdat het koolhydraatbeperkte dieet op de korte termijn meer effect heeft en geen negatief effect op de bloedvetten heeft, is er geen reden om het niet voor te schrijven, aldus de commissie.

Bron: SBU en DietDoctor


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten