Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 May 2011

Zwangere vrouwen: goede mondverzorging essentieel

Door: Reina

Zwangere poetst tanden

Zwangere vrouwen met een tandvleesontsteking hebben een fors verhoogde kans op een vroeggeboorte, zo blijkt uit onderzoek. Daarom zouden zwangeren extra aandacht moeten geven aan hun gebit en tandvleesverzorging. ‘Het advies om goed je gebit te verzorgen als je zwanger bent, zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het advies om dan niet te roken en alcohol te gebruiken’, aldus de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT).

Sommige vrouwen merken niets van een tandvleesontsteking, anderen zien en voelen duidelijk verschil. Onder invloed van hormonen kan het tandvlees namelijk roder of opgezwollen zijn, en meer bloeden. Meestal ontstaat zo’n ontsteking vooral tussen de tweede en achtste maand.

Bij misselijkheid kan het lastig zijn om het gebit goed te poetsen. Vooral de achterste kiezen. Zwangere vrouwen die hebben overgegeven, kunnen overigens beter niet direct hun tanden poetsen. Maagzuur tast namelijk het tandglazuur aan. Poetsen ze wel direct na het braken, dan is de kans groot dat ze tandglazuur wegpoetsen. Om de vieze smaak in de mond weg te krijgen, is het beter te spoelen met water of met een mondspoelmiddel.

Op www.allesoverhetgebit.nl heeft de NMT extra patiëntenvoorlichting geplaatst met tips om tijdens de zwangerschap het gebit gezond te houden.

Bron: NMT


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten