Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 May 2015

Zuivel en het risico op kanker

Door: Karine

Zuivel geen duidelijk verband met kanker

Het wetenschappelijk bewijs over zuivelconsumptie en het risico op kanker is tegenstrijdig, aldus het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Aan de ene kant kunnen melk en calcium beschermen tegen colonkanker. Aan de andere kant zijn er aanwijzingen dat een hoge calciuminname mogelijk het risico op prostaatkanker verhoogt. Al met al is er geen reden om een specifiek zuiveladvies te geven in relatie tot kankerpreventie.

Een inname van 200 mg calcium per dag kan het risico op colorectale kanker met 4% verlagen. Calcium beperkt de celdeling en stimuleert de celdifferentiatie in gezonde cellen en in kankercellen. Ook de B-vitamines in zuivel spelen mogelijk een beschermende rol bij de ontwikkeling tegen kanker.

Wat betreft prostaatkanker is het verband met zuivelconsumptie nog niet definitief bewezen. Mogelijk verhoogt de consumptie van melk het niveau van het groeihormoon IG-1 (Insuline-like Growth Factor), dat een relatie heeft met kanker. Een hoge calciuminname kan mogelijk de productie remmen van een bepaalde vorm van vitamine D (25-dihydroxy vitamine D3), wat kan leiden tot een verhoogde celproductie in de prostaat.

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten