Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 November 2014

Zowel te veel als te weinig zout is ongezond

Door: Reina

Zowel teveel als te weinig zout is ongezond

De heersende opvatting is dat teveel natrium in de voeding schadelijk is voor de gezondheid. Aan de andere kant staat dit weer ter discussie vanwege zoutgevoeligheid. Maar nu blijkt uit onderzoek dat ook te weinig natrium niet goed is voor de gezondheid. Dit stellen auteurs in een artikel gepubliceerd in Advances in Nutrition. Volgens de onderzoekers ligt de optimale natriumdosis tussen de 3000-5000 mg, omgerekend tussen de 7,5 en 12 gram zout. Minder of meer natrium per dag verhoogt het risico op cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit.

De bevindingen uit dit onderzoek zijn volgens de auteurs relevant voor de huidige inspanningen om te bewerkstelligen dat mensen minder zout consumeren. De gegevens suggereren namelijk dat een verlaging van de inname niet succesvol zal zijn voor gezonde mensen en zelfs schade zou kunnen berokkenen bij kwetsbare bevolkingsgroepen. Daarom is volgens de onderzoekers het beste advies om zowel te veel als te weinig zout in de voeding te vermijden.

Bron: Advances in Nutrition

Gerelateerd nieuws:
Zout verhoogt niet bij iedereen risico op hartaanval


Maia Alcazar, Diëtist, 05 November 2014:
Ik ben eingelijk heel blij mee met dit bericht. Ik kom steeds meer mensen tegen die overdreven weinig zout gebruiken, met als resultaat ongeregeld vochthuishouding: hyponatremie, chronische uitdroging en vochtophoping. En los ik het elke keer weer op door voldoende zout aan het dieet toe te voegen.
Joris Brand, Diëtist, 04 November 2014:
Dat is een flinke portie zout!
Maar als ik de studie lees, dan is de relatie van hogere bloeddruk en sodium maar een aanname. Klopt dit?
Elisa van der Molen, Diëtist, 03 November 2014:
Dus de ondergrens van de optimale dosis ligt volgens de onderzoekers hoger dan het maximum dat nu geadviseerd wordt door de GR. Dat betekent óf heel veel zout toevoegen aan je eten, óf heel veel fabrieksproducten eten waar dit aan toegevoegd is. Puur eten lijkt er dan niet meer bij...Ik ben heel benieuwd welk vervolg dit krijgt!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten