Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 March 2011

Zoutverlaging in voedsel niet gehaald

Door: Reina

Zoutvaatje

De levensmiddelenindustrie zou zo zijn best doen om de hoeveelheid zout in koekjes, snacks, pizza’s en soepen te verlagen, maar daar is niet gelukt. Uit onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) blijkt dat het gemiddelde zoutgehalte in heel veel voedingsmiddelen in 2010 nauwelijks is veranderd ten opzichte van 2009. Ook bestaan er nog altijd grote verschillen in zoutgehaltes binnen dezelfde productsoorten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, brood en chips & zoutjes.

De verschillen zijn klein. In een aantal producten is de gemiddelde hoeveelheid zout verlaagd, zoals in paprika chips, jong belegen 20+ en 30+ kaas, knakworsten en salami. In andere juist verhoogd, zoals in bruine bollen, tortilla chips, tompouces en pakjes kippensoep.

In Nederland heeft de levensmiddelenindustrie het initiatief genomen om het zoutgehalte in bewerkte levensmiddelen geleidelijk te verlagen. De branchevereniging Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) had zich ten doel gesteld om voor begin 2010 een gemiddelde vermindering van het zoutgehalte van 12% te behalen in bewerkte voedingsmiddelen ten opzichte van de cijfers van de NEVO-tabel 2006.

Bron: nVWA


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten