Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 February 2014

Zoutbeperking effectief voor nierpatiënten

Door: Angela

Zoutbeperking effectief voor nierpatiënten

Zoutbeperking blijkt het eiwitverlies en de bloeddruk bij diabetespatiënten met chronische nierschade te verlagen. Bovendien heeft zoutbeperking een gunstig effect op het cholesterol, ontsteking en bindweefselvorming. Dat concludeert internist in opleiding Arjan Kwakernaak in een onderzoek, waarop hij 19 februari promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Patiënten met chronische nierschade eten gemiddeld 13 gram zout per dag; ruim het dubbele van de in het dieetadvies maximaal aanbevolen hoeveelheid van 5-6 gram per dag.

Kwakernaak onderzocht ook de relatie tussen lichaamssamenstelling en nierziekten. Hij stelt vast dat spiermassa, vetmassa en een abdominaal vet risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van nierschade. De promovendus ontdekte dat overgewicht en/of abdominaal vet bij zowel nierpatiënten als gezonde mensen leidt tot een verhoogde druk in de kleine bloedvaatjes van de nieren. Deze verhoogde druk resulteert uiteindelijk in nierschade. Nierpatiënten met weinig spiermassa bleken tot slot een hoger risico te hebben op overlijden dan nierpatiënten met een normale hoeveelheid spiermassa.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten