Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 April 2017

Zout, verzadigd vet en suiker onvoldoende gedaald

Door: Angela

Zout, verzadigd vet en suiker onvoldoende gedaald in voedingsmiddelen

Er is een intensievere aanpak nodig om voedingsmiddelen qua zout, verzadigd vet en suiker gezonder te maken. Dat vinden de Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetes Fonds, de Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond op basis van nieuwe monitoringrapporten van het RIVM en de NVWA. Daaruit blijkt dat er sinds 2011 slechts kleine verbeteringen zijn in zoutgehalte en dat er geen significante dalingen zijn in verzadigd vet en suiker.

Bewerkte voedingsmiddelen

Nederland kent zo’n 1,5 miljoen mensen met een chronische ziekte gerelateerd aan voeding zoals hart- en vaatziekten, diabetes, chronische nierschade en kanker. In ons eten en drinken ligt een deel van de oorzaak: de meeste bewerkte voedingsmiddelen bevatten veel zout, verzadigd vet en suiker. Hier ligt dus ook de oplossing: verbetering van de productsamenstelling van bewerkte voedingsmiddelen. De genoemde consumenten- en gezondheidsorganisaties vinden daarom dat de nieuwe minister van VWS duidelijker de leiding moet gaan nemen.

Minder zout in brood

De afgelopen jaren zijn vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling voor bepaalde productgroepen afspraken gemaakt over het maximumgehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (waaronder suikers) in voedingsmiddelen. Verbeteringen zijn vooral te zien bij deze productgroepen. Zo is het zoutgehalte in brood sinds 2011 gedaald met gemiddeld 19 procent. Ook bepaalde soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte: tussen de 12 en 26 procent lager dan in 2011.

Verzadigd vet en suiker

De gehaltes aan verzadigd vet zijn de afgelopen jaren nauwelijks gedaald en het suikergehalte is in alle onderzochte productgroepen gelijk gebleven. Wel is het verzadigd vetgehalte van sommige soorten vleeswaren gedaald. Volgens de NVWA moeten consumenten vooral oppassen met saucijzenbroodjes, Gelderse rookworst en gehakt. Wanneer wordt uitgegaan van een verzadigd vetgehalte van maximaal 10 energieprocent, dragen deze producten daaraan een derde tot meer dan de helft bij.

Bronnen: Hartstichting, RIVM en NVWA


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten