Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 August 2012

Zorgplan komt (nog) niet uit de verf

Door: Reina

Helpende hand

Slechts 19% van de chronische patiënten heeft een zorgplan. Dit blijkt uit een meldactie van de patiëntenfederatie NPCF, Diabetesvereniging Nederland, De Hart&Vaatgroep en het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) onder 800 patiënten met een chronische aandoening.

Deelnemende patiënten met een zorgplan voor integrale zorg zijn positiever over de samenwerking en afstemming van hun zorgverleners; 39% van de deelnemers met een zorgplan vindt de afstemming uitstekend. Slechts 5% van de deelnemers zonder zorgplan vindt de samenwerking tussen zorgverleners uitstekend. Ook vinden patiënten met een zorgplan beduidend vaker dat hun zorgverleners goede afspraken maken over de zorg. Ze hoeven minder vaak hun verhaal te vertellen en kunnen sneller terecht bij andere zorgverleners na een verwijzing. Van de deelnemers met een zorgplan  hoefde (bijna) 47% nooit hun verhaal opnieuw te vertellen, tegenover 23% van de deelnemers zonder zorgplan. De behandelingen van verschillende zorgverleners sloten beter op elkaar aan en zorgverleners zijn beter geïnformeerd.

De patiëntenorganisaties hebben inmiddels een brief geschreven aan de Vaste Kamercommissie van VWS, waarin ze erop aandringen dat de situatie omtrent het inzetten van het zorgplan verbetert. Volgens hen moet de minister een streefcijfer bepalen voor het aantal patiënten waarmee een zorgverlener een zorgplan maakt. Zo worden de zorgverleners ertoe aangezet om de zorg voor chronisch zieken daadwerkelijk te verbeteren en het geld goed te besteden dat ze daarvoor beschikbaar hebben gekregen.

Bron: NPCF


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten