Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 February 2018

Zo’n zanderig worteltje, recht uit de grond

Door: Karine

Karine Hoenderdos is redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van oa Eet meer! en Diabetes type 2? Maak jezelf beter

Toen ik nog een kleine Karine was, had ik een schooltuin. Daar kregen we een eigen lapje grond en veel strenge maar liefdevolle instructies van een (in mijn ogen) stokoude tuinman die gezegend was met een arendsoog voor onkruid. Wij zaaiden tuinkers in de vorm van onze voorletter, we schoffelden, we plantten, we harkten, we schoffelden nog meer en uiteindelijk konden we oogsten. De lol van boontjes plukken! De smaak van je zelfgekweekte krop sla! Zo’n worteltje, dat je uit de grond trok en meteen opat, zanderig of niet!

Mijn dochter kreeg ook een schooltuintje, en ik was de schooltuinmoeder van de klas. En de geschiedenis herhaalde zich. Het genot van even de schoolbanken ontvluchten, het buiten zijn, het gevoel van je handen in de aarde, lichaamsbeweging maar vooral: inzicht in hoe dingen groeien en plezier in het eten van groenten.

Inmiddels leven we in een obesogene maatschappij, met veel te veel ongezonde voedingsprikkels. Zijn schooltuinen niet een fantastisch tegengif? Niet één schooljaar, maar gewoon de hele basisschool lang? En misschien zelfs wel een gemeenschappelijke "schooltuin" op middelbare scholen, bij verpleeghuizen en andere zorginstellingen? Het kabinet denkt er ook al over na.

Het is nog hartstikke gezond ook. Kijk maar naar de Blue zones, met name naar het Japanse eiland Okinawa. Vrijwel alle mensen daar hebben tot op hoge leeftijd een eigen moestuin.

Als diëtist vinden we dat goed eten de basis is voor een gezond leven. Is het dan niet een goed idee als wij ambassadeur worden van de schooltuin? Laten we de schooltuin adopteren, promoten, zelf meeschoffelen en tussen neus en lippen wat voedingsles geven, koken op school met verse groenten….

Ik help graag mee. Al moet ik nog wel even werken aan dat arendsoog voor onkruid.   


Babette Dubbeld, diëtist, 23 February 2018:
Oh Karine,
Ik ben erg benieuwd naar je vast superleuke verhaal over Jessica! Gaaf!
Frauke Thomsen, dietiste en tuinliefhebber, 21 February 2018:
Ha, ik ben ook schooltuinmoeder op de basisschool geweest. Helaas hebben de leerkrachten er geen extra tijd voor en de ouderbetrokkenheid was heel laag. Ik lees dan ook graag dat het kabinet er mogelijk ook iets mee wil. Ik blijf gezonde voeding op school promoten waar het kan (ouder expert week, extra crea middagen over gezonde voeding). Tips over vergroten ouderbetrokkenheid zijn zeer welkom! :-)
Karine Hoenderdos, redacteur nieuws+voor+dietisten, 21 February 2018:
Haha Olga, wat een prachtaanleiding om dietist te worden! (brandnetelsoep en tsjernobylandijvie)
Karine Hoenderdos, redacteur nieuws+voor+dietisten, 21 February 2018:
Oh @Jessica, wat gaaf! Mag ik alsjeblieft eens bij je komen kijken en een verhaal over je schrijven?
Janneke van der Ven, Student Voeding & Diëtiek, 21 February 2018:
Absoluut. Begin bij de basis en vanaf jonge leeftijd. Belangrijk ook dat kinderen weer meer buiten zijn!
Jessica Zwartjes, Tuinder en diëtiste, 20 February 2018:
Dat is precies de reden dat ik na mij opleiding tot diëtiste op een middelbare school tuin- en kooklessen ben gaan geven. Het schoolplein is omgetoverd tot eetbaar plein en ik geef kookles met door de kinderen geoogste groenten en kruiden. De kinderen pauzeren in een gezonde voedselomgeving op school en leren de basisvaardigheden om lekkere voedzame gerechten te bereiden. Leuk en nuttig!
Olga Benjamin, kinderdietist, 20 February 2018:
Jaaaa! Ik durf zelfs met zekerheid te zeggen dat ik dietist ben geworden door mijn 2 jaar schooltuinen in Amsterdam West! Met zelfgemaakte brandnetelsoep als hoogtepunt! Wèl in het jaar van Tsjernobyl...dus de andijvie konden we niet eten..:-()
Joyce Westhoff, Dietist, 20 February 2018:
Ik ben ook helemaal voor! Beginnen bij de 'basis' :)
Carin de Vries, Diëtist, 20 February 2018:
Super leuk! Ik ben voor!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten