Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 July 2011

Zomercursus: uitblinken in 5 stappen

Door: Karine

Karine, in de Diva fotoshoot

Er staan klachten in mijn mailbox. Ze gaan over diëtisten. Het zijn mails van ontevreden patiënten. Diëtisten laten ze wachten, ze geven geen handige tips, ze bieden geen service en ze missen kennis.

Oei.

Klachten? Slecht presteren? Dat kunnen we ons in het Schippers-Snoei-tijdperk niet veroorloven. Gelukkig is het zomer: de tijd voor bezinning, verdieping en goede voornemens. Daarom hier de gratis zomercursus Uitblinken in 5 stappen.

 1. Breng rust in de tent
  Voor je zit een patiënt, niet een casus. Misschien is die patiënt zenuwachtig, geïrriteerd, angstig. Misschien zijn er net nare onderzoeken geweest of een diagnose gesteld. Wees op tijd, bied iets te drinken aan, maak een grapje of laat zien dat je écht meeleeft, breek het ijs. En, hoe kort de tijd misschien ook is: geef alle aandacht.
 2. Wees deskundig
  In het ideale geval heb je de casus van de patiënt bestudeerd en overlegd met de behandelend arts of zaalverpleegkundige. Zo niet, zorg dan voor parate kennis over het ziekteproces. Straal uit dat je weet waar je het over hebt. En weet dat ook.
 3. Hou van eten
  Een diëtist die niet kan koken, dat is geen goede diëtist. Zo. Besef dat ieder dieetadvies leidt tot twijfels in de supermarkt en keuken. Maak je adviezen, tips en recepten daarom superpraktisch. En lekker!
 4. Communiceer!
  Een dieetadvies betekent dat iedereen zich een beetje moet aanpassen en moet veranderen. De afdeling, het gezin en natuurlijk de patiënt zelf. De eerste voorwaarde voor verandering is begrip en duidelijkheid. Zorg daarom dat al je communicatie klip en klaar is. Mooi uitgewerkte adviezen, superduidelijke e-mails, strakke planning en afspraken. Loopt het toch in de soep? Kijk eerst naar jezelf! Want duidelijk communiceren begint bij jou.
 5. Bied uitstekende service
  Je kunt precies doen waar je voor bent aangenomen. Maar je kunt ook nét een stapje harder zetten. Dat zijn de dingen die echt indruk maken en je een goede naam bezorgen. Waarom zou je niet even tussentijds bellen of mailen om te vragen hoe het gaat? Waarom zou je geen zelfgemaakt recept langsbrengen op de afdeling? Waarom zou je niet even googlen of dat dieetproduct ook in Zuid-Afrika verkrijgbaar is? Waarom… word je geen uitblinkende diëtist?

Denk je bij deze zomercursus: ‘Ja zeg, dit doe ik natuurlijk allemaal al!’? Dan wens ik je een fijne vakantie. Maar als je heel eerlijk bent.. dan valt er vast wel wat te verbeteren. Aan de slag dan. En dan wens ik mezelf een mailbox vol complimenten van patiënten.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten