Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 June 2017

Ziekenhuis geeft ouderen enkelband om beweging te meten

Door: Angela

Ziekenhuis Gelderse Vallei meet beweging oudere patiënten

Patiënten op de afdeling ouderengeneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede krijgen sinds kort een activiteitenmeter om de enkel om het beweeggedrag te meten. Doel is conditieverbetering en het voorkomen van onnodig functieverlies. De activiteitenmeters zijn speciaal afgestemd op de oudere patiënt en registreren ook langzame bewegingen.

Beweegadvies

Patiënten merken nauwelijks iets van de band om hun enkel. De meters geven patiënten nuttige informatie over hun beweeggedrag zodat ze dat zelf kunnen bijstellen. Iedere patiënt beschikt zo over individueel beweegadvies. De gegevens worden ook online doorgestuurd naar het elektronisch patiëntendossier. Verpleging, artsen en fysiotherapeuten gebruiken de gegevens voor het monitoren van de patiënten.

Mobiliteitsschema

Boven de bedden op de afdeling ouderengeneeskunde hangen mobiliteitsschema’s. Zo’n schema laat zien of een patiënt alleen op de kamer mag lopen, op de afdeling, of zelfs in het hele ziekenhuis. Ook staat erbij of de patiënt dit soort activiteiten zelfstandig kan uitvoeren of hierbij hulp nodig heeft.

Verlies spiermassa

De activiteitenmeters zijn een onderdeel van het project “BEZIG”, waarin fysiotherapeuten, verpleegkundigen en de geriater samenwerken om patiënten te stimuleren meer te bewegen. Al na 1 week in bed kunnen patiënten een paar kilo spiermassa verliezen. Het herstel hiervan duurt vele maanden en is meestal niet volledig. Vooral als de patiënt niet veel spiermassa heeft, kan dit gevolgen hebben voor diens zelfstandigheid en vergroot het de kans op complicaties.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei


truus kuijpers, dietiste, 13 June 2017:
merkwaardig is dat de diëtiste niet genoemd wordt. bewegen en eiwitten horen samen te gaan om de spiermassa te verhogen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten