Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 December 2017

Zelftesten leiden niet tot meer huisartsbezoek

Door: Karine

Glucosetest

Het zelf meten van bloeddruk, cholesterolgehalte of bloedglucosewaarde leidt niet tot extra ongerustheid of hogere zorgkosten. Dat concludeert NIVEL na een enquête onder 1245 consumenten en vragenlijsten onder 244 huisartsen. De populariteit van health checks neemt toe.       

Nieuwsgierig
Van de geënquêteerde consumenten had 5 procent in 2016 een health check gedaan. Deze respondenten waren niet ongezonder dan de rest van de respondenten, maar ze waren wél nieuwsgierig of hadden een lichamelijke klacht die ze wilden onderzoeken. Ook een gratis gelegenheid (bijvoorbeeld cholesterol prikken bij een evenement) liet men niet aan zich voorbij gaan. Enkelen van de respondenten deden een zogenoemde bodyscan. De vragenlijsten zijn afgenomen in het NIVEL Consumentenpanel Gezondheidszorg. In totaal 1245 respondenten beantwoordden de vragenlijst. De 1245 respondenten gaven ook toestemming voor analyse van hun huisartsengegevens.

Huisartsen
Inmiddels heeft 15 procent van de Nederlandse bevolking wel eens zo’n test gedaan. Vaak heerst de angst dat deze health checks leiden tot meer huisartsbezoeken en oplopende zorgkosten. Maar er komt zelden een patiënt bij de huisarts om de uitslag van een health check te bespreken, aldus het NIVEL.

Bron: NIVEL


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten