Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 March 2017

Zelf koken, televisie uit aan tafel: minder obesitas

Door: Karine

Zelf koken en geen televisie kijken tijdens de maaltijd zijn preventief tegen obesitas, zo toont Amerikaans onderzoek aan. De onderzoekers vroegen 12.842 deelnemers naar hun laatste maaltijd in familieverband. Een derde van de deelnemers was obees (zelf gerapporteerd, BMI>30). Na correctie voor diverse variabelen zoals opleiding, leeftijd en sociaal-economische status bleek dat televisie kijken tijdens de maaltijd het risico op obesitas met 37 procent verhoogt. Ongeveer een derde van alle deelnemers kijkt bijna altijd televisie tijdens het eten, 36 procent doet dit (vrijwel) nooit.

Zelf koken
Zelf koken blijkt ook gunstig tegen obesitas: de kans op obesitas is 26 procent kleiner als alle maaltijden zelf bereid zijn door iemand uit het gezin. De mensen met de kleinste kans op obesitas kookten zelf én lieten de televisie uit tijdens het eten.

Samen aan tafel
Iets meer dan de helft van de deelnemers eet bijna elke dag met het gezin aan tafel. Bij 35 procent is dit op enkele dagen van de week en 13% eet zelden samen aan tafel. Hoe vaak men met de gezinsleden samen eet, bleek niet van invloed op het voorkomen van obesitas.

Bron: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten