Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 March 2011

Zelf kiezen stimuleert eetlust in ziekenhuis

Door: Angela

maaltijdwagen

Patiënten in het Máxima Medisch Centrum ziekenhuis in Eindhoven en Veldhoven kunnen sinds 2009 aan het bed beslissen waar ze zin in hebben en hoe veel ze willen eten. Onderzoek van Wageningen UR toont aan dat dit voedingsconcept patiënten stimuleert tot eten en  voedselverspilling tegengaat. Voorheen belandde 42% van de maaltijden in de prullenbak, tegenwoordig is dat nog maar 2%.

Een cateraar levert de maaltijdcomponenten. Met speciale maaltijdwagens worden die aan het bed - en naar wens van de patiënt – samengesteld, geportioneerd en op een aantrekkelijke manier opgediend door deskundige voedingsassistenten.

Het maaltijdconcept heeft niet alleen positieve effecten op het gebied van voedselverspilling en beleving. Ook financieel zijn er resultaten geboekt. De facilitaire kosten zijn gedaald en er wordt op de maaltijden bespaard door een lagere stuksprijs van de maaltijden en vermindering van voedselverspilling. Terwijl de waardering van de maaltijden door de patiënten toegenomen is: ze waarderen maaltijden nu met een ruime 8, tegenover een 6 in het verleden (op een schaal van 1 t/m 10).

Bron: Wageningen UR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten