Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 September 2011

Zegelgezond: nieuw keurmerk voor medische websites

Door: Karine

Binnen enkele maanden komt er een kwaliteitskeurmerk voor websites met medische en gezondheidsinformatie: het zogenoemde Zegelgezond. Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars financiert de start van Zegelgezond.

In Nederland zijn op dit moment naar schatting 15.000 websites over gezondheid en medische zaken, gericht op het grote publiek. Het aantal groeit nog steeds, net als de bezoekersaantallen. Maar onduidelijk is hoe objectief en betrouwbaar ze zijn. Door het toekennen van een kwaliteitszegel moet de betrouwbaarheid van de verschillende sites worden vergroot.

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk Zegelgezond  moeten bedrijven, maar ook bijvoorbeeld patiëntenorganisaties, huisartsen of apothekers hun site voorleggen aan twee online-expertgroepen: vakexperts en publieksexperts. De eerste groep zal bestaan uit bijvoorbeeld artsen, apothekers en verpleegkundigen, de tweede uit sitegebruikers, zoals patiënten, leden van een patiëntenvereniging en bijvoorbeeld sporters. Beide groepen geven de site vervolgens een cijfer, dat naast het logo op de website moet komen te staan.

De NPCF juicht het initiatief toe, aldus een artikel in Trouw. Directeur NPCF, Wilna Wind: ‘Nu kunnen patiënten soms door de bomen het bos niet meer zien in het woud van informatie over gezondheid op internet. Daarom is het goed dat er een keurmerk komt dat de patiënt helpt bij het selecteren hiervan.’


Wilma van Rijn, , 11 September 2011:
Ook ik als BGN-Gewichtsconsulent juich dit initiatief toe!
Konnie Crielaard, , 06 September 2011:
Ik ben een grote voorstander van zo'n keurmerk. Ik merk steeds meer in mijn praktijk dat mensen allerlei sites gelezen hebben en deze informatie als waarjheid accepteren. Als diëtist ben je dan slechts één van de informatiebronnen. Soms kost het veel tijd uit te leggen dat alleen betrouwbare sites ook wetenschappelijk onderbouwde adviezen geven, en de diëtist ook.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten