Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 June 2011

Wild schrappen II

Door: Karine Hoenderdos

Karine Hoenderdos

Mijn vorige column had de kop “wild schrappen”, een romantisch verhaaltje over wild kamperen en de noodzaak af en toe je eigen agenda en werkweek eens dringend te bekijken. Een prachtig mooie droom, maar de wakkere waarheid is dat er intussen allang wild werd geschrapt. Door het kabinet. Whoosh! Met een simpele pennenstreek en een tam debat wordt de diëtist uit het basispakket geschrapt.

‘Gezondheid moet weer iets van de Nederlander zelf worden’ orakelt minister Schippers daarbij. Dat klinkt lekker zelfwerkzaam en pittig. Maar wat Schippers eigenlijk bedoelt is dit: ‘Hallo ongezonde, luie, dikke, rokende Nederlander! Ik lach je vierkant uit als je zo stom wilt zijn om niet gezond te leven en regelmatig te sporten. Zoek het zelf maar uit als je diabetes krijgt of een hoge bloeddruk!’

Dit is het begin van de asociale geneeskunde in Nederland. We zullen heus nog wel een tijdje medelijden hebben met de kinderen met aangeboren afwijkingen, de demente ouderen en de pechvogels met kanker. Maar voor de rest wordt het ieder voor zich. Wie goed verdient en zich voldoende fruit en een sportschool kan veroorloven, wenst niet meer op te draaien voor de gezondheidszorg van de sukkels die shaggies blijven paffen en speklapjes kopen bij de kiloknaller. We weigeren straks nog mee te betalen aan de buurman met diabetes, de opa met longemfyseem en de tante met haar derde hartaanval achter de kiezen. Ieder voor zich.

Je zou er het maagzuur van krijgen. Ware het niet dat ook de maagzuurtabletten inmiddels niet meer worden vergoed. Dat bedrag intrigeerde me wel: het schrappen van die pillen levert een besparing op van 75 miljoen euro, de chronisch zieken niet meegerekend (de diëtist en de stoppen met roken programma’s zijn samen goed voor een besparing van 64 miljoen). En zo zijn er wel meer dure pillen in Nederland. Een snelle Google-actie leerde me dat cholesterolverlagende medicijnen onze maatschappij jaarlijks maar liefst 350 miljoen euro kosten. Voilá: een bedrag dat je met de juiste voedingsadviezen minstens kunt halveren. De cholesterolpil inruilen voor de juiste voeding. Een snelle besparing die bovendien op de lange termijn veel ziektekosten voorkomt. Waarom krijg ik nu toch zo sterk de indruk dat dit kabinet precies de verkeerde dingen schrapt?


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten