Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 October 2016

WHO: vervang verzadigd door onverzadigd vet

Door: Reina

WHO: vervang verzadigd door onverzadigd vet

Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet (enkelvoudig en meervoudig) is gunstiger dan het vervangen door koolhydraten. Het verlaagt het LDL-cholesterolgehalte. Dat blijkt uit een onderzoek van de World Health Organization (WHO). De systematische review en regressie analyse zijn uitgevoerd door de Nederlander prof. Ronald Mensink.

Ongezond of niet?
De onderzoekers hebben de data gebruikt van ruim 70 interventiestudies, waarin de hoeveelheid verzadigd vet zeer wisselend was. Via regressie analyse is onder andere gekeken naar het effect van het vervangen van verzadigd vet door onverzadigde vetten en koolhydraten. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet leid in alle gevallen tot gunstiger cholesterolgehaltes dan bij vervangen door koolhydraten. Verzadigd vet vervangen door koolhydraten leidt wel tot een significante daling in totaal cholesterol, LDL-cholesterol, in HDL-cholesterol en LDL:HDL ratio, maar ook een significante stijging van triglyceriden. De ratio totaal cholesterol: HDL cholesterol stijgt niet significant. Het positieve effect van koolhydraten was minder groot dan bij vervangen door onverzadigde vetten. Opmerkelijk is dat uit een andere grootschalige systematisch review van de WHO blijkt dat verzadigd vet niet ongezond is.

Tegenstrijdige resultaten
In de Nurses Health Study gepubliceerd in JAMA blijkt het sterfterisico aan chronische ziekten als hart- en vaatziekten lager door het vervangen van verzadigd door onverzadigd vet. Maar uit een andere studie gepubliceerd in BMJ blijkt weer dat het vervangen van verzadigd vet door vet rijk aan linolzuur weliswaar het cholesterolgehalte verlaagt, maar niet het risico op hart- en vaatziekten. Op dit moment adviseert de Gezondheidsraad verzadigde vetzuren te vervangen door enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren omdat dit het LDL-cholesterol verlaagt en daarmee de kans op hart- en vaatziekten.

Bron: WHO


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten