Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 March 2014

WHO lanceert conceptaanbeveling voor suikers

Door: Angela

Kristalsuiker

De ideale inname van totaal suikers (van nature en toegevoegd) is minder dan 5 energie% en de maximum inname is 10 energie%. Dat adviseert de WHO in een conceptrichtlijn. Het maximum van 10 energie% is niet veranderd ten opzichte van de eerdere richtlijn uit 2002. De richtlijn is nog niet definitief: tot 31 maart kan er commentaar geleverd worden door stakeholders en WHO-lidstaten.

In Nederland is de gemiddelde inname van totaal suikers met 21 energie% ruim het dubbele van het WHO-maximum. Dit blijkt uit recente analyses, gebaseerd op de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. De Gezondheidsraad heeft tot op heden geen maximum opgesteld voor de inname van suikers.

Met suikers bedoelt de WHO alle monosachariden en disachariden die toegevoegd zijn of van nature voorkomen, zoals in honing, siroop, vruchtensap en vruchtenconcentraat. De richtlijn is gebaseerd op analyses van wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen suikers enerzijds en overgewicht en tandbederf anderzijds.

Bron: WHO


Reina van Bruggen, redacteur, 04 April 2014:
Goed dat er nieuwe Nederlandse cijfers aankomen. Ben ook heel benieuwd of de Gezondheidsraad ook aanbevelingen gaat doen tav suiker
Diewertje Sluik, Onderzoeker Wageningen Universiteit, 04 April 2014:
In onze recente analyses van de VCP 2007 - 2010 hebben wij inderdaad de bijdrage van totaal mono- en disachariden geschat op 21 en%, maar dit omvat zowel de mono- en disachariden die van nature in de voeding voorkomen als de toegevoegde. Deze hoeveelheid kun je dus niet direct vergelijken met de richtlijn van 10 en 5 en% voor vrije suikers.

Op dit moment zijn wij bezig om de hoeveelheid toegevoegd suiker te berekenen en de inname daarvan in de VCP 2007-2010. Hiervan hopen wij binnenkort de cijfers naar buiten te brengen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten