Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 November 2015

Wetenschappelijke onderbouwing koolhydraatbeperkt dieet

Door: Reina

Wetenschappelijke onderbouwing koolhydraatbeperkt dieet

Er moet op grote schaal worden erkend dat een dieet met weinig koolhydraten en voldoende lichaamsbeweging het lichaamsgewicht en de comorbiditeit van overgewicht verlaagt. Dat stellen diëtisten Ellen Govers, Erica Slof, Harriët Verkoelen en Nienke ten Hoor in de "Guideline for the management of insulin resistance". Deze richtlijn vormt de wetenschappelijke onderbouwing van het koolhydraatbeperkt dieet, gepubliceerd in het International Journal of Endocrinology and Metabolic Disorders.

Gewichtsverlies

Comorbiditeiten van obesitas als diabetes type 2, hypertensie, hypercholesterolemie, hypertriglyceridemie en jicht worden nog steeds als aparte ziektebeelden behandeld. Het bewijs stapelt zich op dat al deze aandoeningen veroorzaakt worden door een falend metabolisme vanwege insulineresistentie. Gewichtsverlies zal de comorbiditeit verbeteren alsmede de kwaliteit van leven.

Bloedparameters verbeteren

Een koolhydraatbeperkt dieet en lichaamsbeweging zorgen bij overgewicht samen voor een aanzienlijk gewichtsverlies en vermindering van comorbiditeit. Dit is aan te tonen met de verbetering van bloedparameters. De auteurs adviseren bij mensen met een insulineresistentie medicatie zoveel mogelijk te vermijden. Ook voor deze mensen zou een koolhydraatbeperkt dieet en lichaamsbeweging de voorkeursbehandeling moeten zijn. Door deze behandeling herstelt de gezondheid meestal. Wel blijven deze mensen tot zekere hoogte insulineresistent en zullen ze nooit een normale hoeveelheid koolhydraten kunnen eten, zoals geadviseerd in algemene dieetrichtlijnen.

Multidisciplinaire aanpak

De behandeling van overgewicht is volgens de richtlijn een multidisciplinaire aangelegenheid. Het kan worden uitgevoerd in de eerste lijn door diëtisten met ondersteuning van psychologen, fysiotherapeuten en trainers. Huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen moeten zich bewust zijn van het belang van voeding en leefstijl bij de behandeling van patiënten.

Bron: Int J Endocrinol Metab


Reina van Bruggen, redacteur Nieuws+voor+diëtisten, 22 December 2015:
@Bea: ik heb er zojuist een nieuwe link ondergeplaatst. Nu werkt het weer. Interessant artikel! Veel leesplezier
Bea van der Mei, diëtist, 22 December 2015:
De link naar het oorspronkelijke artikel werkt niet meer!
Karin Herder, Diëtist, 06 December 2015:
Kijk eens op www.gripopkoolhydraten.nl voor een goed koolhydraatbeperkt dieet.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten