Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 January 2018

Wereldwijde verspreiding van darmbacterie gelinkt aan zoetstof

Door: Angela

Wereldwijde verspreiding van darmbacterie gelinkt aan zoetstof

De afgelopen jaren is het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de zoetstof trehalose. Geen toeval, volgens Leidse en Amerikaanse onderzoekers. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature schrijven ze dat het gebruik van de zoetstof en de bacterie aan elkaar zijn gelinkt.

Snellere groei van schadelijke bacterie
Een besmetting met Clostridium difficile kan ernstige diarree veroorzaken. Trehalose stimuleert als voedingsbodem de groei van 2 ziekmakende types van Clostridium difficile. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Houston Medical School in Texas. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat muizen, die kleine hoeveelheden van de zoetstof in hun eten kregen, gevoeliger werden en eerder doodgingen aan de infectie door deze 2 typen Clostridium difficile.

IJs, pasta en gehakt
In het begin van deze eeuw introduceerde de voedingsindustrie trehalose wereldwijd. Het is een kunstmatige zoetstof die ongeveer half zo zoet is als suiker. Het zit bijvoorbeeld in ijs, pasta en gehakt. ‘Vlak na de introductie van trehalose zien we een toename van infecties met de typen Clostridium difficile, waarvan we nu weten dat ze beter groeien door de zoetstof’, aldus Ed Kuijper, hoofd van het laboratorium Experimentele Bacteriologie in het LUMC. ‘Het lijkt er dus op dat trehalose heeft bijgedragen aan de opkomst en snelle verspreiding van nieuwe typen van Clostridium difficile.’

Bron: LUMC


muriel langedijk, dietist, 14 January 2018:
interessant; weet iemand of dit ook in veel Nederlandse producten wordt gebruikt? Eerlijk gezegd kende ik deze zoetstof niet (en zo leer je steeds weer bij :-) bedankt.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten