Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 November 2014

Weinig bekend over jodiuminname van broodverlaters

Door: Karine

Jodium in zout

Sinds 2009 is de hoeveelheid zout in brood een aantal keer verlaagd. Op verzoek van het ministerie van VWS heeft het RIVM berekend wat het effect van deze verlaging is op de jodiuminname van de Nederlandse bevolking.

De gemiddelde inname van de Nederlandse bevolking blijkt voldoende en is zelf iets gestegen, ondanks de zoutreductie in brood. Deze stijging wordt verklaard door nieuwe analysecijfers van melk, waarin een hogere jodiumconcentratie werd aangetroffen. Uit de studie blijkt wel dat bepaalde groepen mensen mogelijk risico lopen op een te lage jodiuminname. Dit zijn zwangere en lacterende vrouwen, jonge kinderen, personen die brood zonder gejodeerd zout eten en personen met een lage broodconsumptie. Er is meer onderzoek nodig naar de inname van deze groepen.

Doordat brood een belangrijke bron van jodium is, krijgen mensen die weinig brood eten mogelijk te weinig jodium binnen. Mensen die maximaal 1 snee brood per dag eten, krijgen gemiddeld 35 tot 40% minder jodium binnen dan mensen die minstens 4 sneden brood per dag eten. Als er weinig brood wordt geconsumeerd en dit niet wordt gecompenseerd door andere bronnen, zoals vis en zeewier, dan kan dit leiden tot een inadequate jodiuminname.

Het is niet bekend hoe de jodiuminname is van mensen die brood zonder gejodeerd (bakkers)zout consumeren, zoals een deel van het biologische brood of het zelfgebakken brood. Het is onbekend of deze personen via andere voedingsmiddelen hun jodiuminname op peil houden. De huidige gegevens over de Nederlandse voedselconsumptie geven namelijk geen inzicht in de mate waarin mensen brood zonder gejodeerd zout consumeren. In een scenarioberekening blijkt dat het percentage vrouwen met een inadequate jodiuminname zou stijgen tot ruim 50%. Bij mannen is dit 26%. Er zijn aanwijzingen dat biologische melk minder jodium bevat dan gangbare melk.

Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer jodium nodig dan vrouwen van dezelfde leeftijd. Er is onvoldoende bekend over het voedingspatroon van zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven in Nederland. Gezien de effecten van onvoldoende jodium op het (ongeboren) kind is het van belang om inzicht te krijgen in de jodiumstatus van deze vrouwen en in hun voedingsgewoonten. Hetzelfde geldt voor de inname van jonge kinderen.

Bron: RIVM


nicolette ottolini, gewichtsconsulente, 03 December 2014:
rare vraag mss maar maakt het nog uit waar je woont. dicht bij zee. dat is wat ik vroeger o pschool heb geleert dat mensen dicht bij zee minder jodium nodig hadden. ik kan daar nu echter niets meer van terugvinden op internet
Anthon de Bont, Orthomoleculair voedingsconsulent, 18 November 2014:
En voor wie niet van zeewier houdt, zou een kelppreparaat eventueel uitkomst kunnen bieden.Zie mijn artikel ''Heeft u een jodiumtekort ?'' op www.vita-info.nl
Marie-Jose Torenvliet, dietist, 18 November 2014:
Daar er erg veel mensen tegenwoordig minder brood (willen) eten het volgende advies: eet regelmatig, wellicht eenmaal per week zeewier. Hiermee compenseer in 1 klap de mogelijke tekorten aan jodium. Zie http://www.zeewierwijzer.nl/zeewier-voeding/voedingswaarden.html voor hoeveelheden. We hebben als volwassene 150 mcg nodig (let wel, zwangeren graag 200 - 300 mcg).
Het is even zoeken naar leuke recepten, maar bij deze een mooie voorzet: http://www.zeewierwijzer.nl/recepten-met-zeewier/alle-recepten.html

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten