Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 September 2011

Weight Watchers effectiever dan huisarts

Door: Reina

Met succes afgevallen

Doorverwijzing van een arts naar een afslankprogramma in groepsverband zoals Weight Watchers verdubbelt afslankresultaten ten opzichte van wanneer men gewicht verliest met behulp van adviezen van de huisarts. Dat is de conclusie van een studie gepubliceerd in The Lancet.

De onderzoekers volgden ruim 770 volwassenen met overgewicht (uit Groot-Brittannië, Duitsland en Australië). De helft van hen bezocht de Weight Watchers en de helft kreeg een dieetadvies van de huisarts. Na een jaar had meer dan 61% van de Weight Watchers groep en slechts 31% van de andere groep 5% van hun startgewicht verloren. Bovendien behaalden 3,5 keer meer patiënten uit de Weight Watchers groep een gewichtsverlies van 10%.

De studie werd weliswaar gefinancierd door Weight Watchers, maar de onderzoekers verzekeren dat dit geen invloed heeft gehad op het onderzoek.

In het Diakonessenhuis in Utrecht is een proef gestart in samenwerking met het programma van Weight Watchers. Cardioloog dr. Jeroen Bucx van het ziekenhuis verwijst zijn hartpatiënten door naar coaches van Weight Watchers. Een coach begeleidt de groep patiënten iedere week in het Diakonessenhuis.

Bucx: ‘Wij bieden onze hartpatiënten na ziekenhuisopname hartrevalidatie aan. Afvallen is daar een belangrijk onderdeel van. De samenwerking tussen artsen en Weight Watchers is een krachtige combinatie. Daarom verwacht ik dat we de Weight Watchers methode na de pilotfase aan al onze hartpatiënten aan zullen bieden.’

Bron: Weight Watchers, Diakonessenhuis


S. de Greef, , 20 September 2011:
Een groot deel van mijn cliënten heeft in het verleden wel eens het weight watchers programma gevolgd, maar allemaal zijn ze weer teruggevallen in hun oude patroon. Het programma werkt op de lange termijn dus niet. De coaches zijn dacht ik allemaal mensen die het programma zelf eens hebben gevolgd en hebben verder geen gedegen opleiding gevolgd die wij als diëtist wel hebben. Wij volgen niet voor niets een HBO studie!
Waarom wordt er niet meer onderzoek gedaan naar begeleiding door diëtisten?
Anja Elshout, , 20 September 2011:
Ik heb hier voor Foodlog een heel stuk over geschreven (http://www.foodlog.nl/artikel/weightwachters-zetten-lancet-naar-hun-hand#). Vind het wel jammer dat ook hier het nieuwsitem klakkeloos wordt overgenomen, maar dat schijnt tegenwoordig standaard te zijn.
Maria van Zanten, , 14 September 2011:
Fijn dat Weight Watchers voor zoveel mensen werkt. Al vraag ik me af hoe het zit met effect op het gewicht na twee of vijf jaar? Mijn eigen ervaringen met Weight Watchers zijn niet al te best. Ik ben met name teleurgesteld in de begeleiding. Behalve van het puntensysteem, hadden de begeleiders weinig kennis van zaken wat betreft gezonde voeding. Ik vond ze bovendien niet bijster intelligent en met gebrek aan inlevingsvermogen waar het gaat om het mentale deel. Het is al een aantal jaren geleden, maar toen was het vooral gericht op minder vet gebruiken en snel en veel gewichtsverlies werd toegejuicht. De stelling was: 'Als je gemotiveerd bent om je aan het programma te houden, dan val je goed af'. Dit was zeker, ondanks de motivatie, niet bij iedereen het geval.

Het lijkt mij geen goede zaak dat mensen naar Weight Watchers gaan 'omdat dat de beste is' en voor de zoveelste keer teleurgesteld raken. Weight Watchers is niet voor iedereen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten