Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 July 2016

Wanneer we eten lijkt net zo belangrijk als wat we eten

Door: Angela

Wanneer we eten lijkt net zo belangrijk als wat we eten

Het meeste onderzoek richt zich op wat we moeten eten, maar minstens zo belangrijk is wanneer we eten. Het moment van eten is van grote invloed bij stofwisselingsstoornissen als diabetes type 2 en obesitas. Onregelmatig eten – het overslaan of verplaatsen van maaltijden – verstoort de 24-uurscyclus van ons lichaam en daarmee ook de processen die trek, spijsvertering en de opname van vet, cholesterol en glucose regelen. Dat concludeert voedingsdeskundige Gerda Pot van de Vrije Universiteit Amsterdam en King’s College London op basis van een onderzoek en review.

Verdeling over de dag

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het eten van veel calorieën laat op de dag wordt geassocieerd met obesitas, maar dit is nog niet 100% bewezen, zeggen de onderzoekers. Ze pleiten voor meer onderzoek naar dit onderwerp. Zo is nog onduidelijk of onze energietoename gelijk moet worden verdeeld over de gehele dag of dat het ontbijt het zwaarst moet zijn, gevolgd door de lunch en het diner.

Wel of geen tussendoortjes? 

Veel diëten gaan uit van het idee dat het frequent eten van kleine hoeveelheden een positief effect heeft op trek en gewicht. Maar sommige studies tonen volgens de onderzoekers juist een verband tussen het nuttigen van veel van deze maaltijden op een dag en overgewicht.

Samen eten = gezonder eten

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het eetgezelschap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gezamenlijk eten leidt tot een regelmatiger, vast eetpatroon. Altijd alleen eten vertaalt zich vaak in ongezonde gewoontes, zoals een hogere inname van kant-en-klaarmaaltijden, snacken en het overslaan van maaltijden.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten