Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 January 2011

Vrijbrief


Karine Hoenderdos

Ze gaan sinds 1 januari 2011 fluitend door het leven, de verlegen diëtisten van Nederland. Wat een opluchting! Ze kunnen die vervelende huisartsen voortaan negeren! Weg met die arrogante, kritische dokters met steevast te weinig tijd. Ze zijn niet meer nodig, want voor een bezoek aan de diëtist is voortaan geen verwijsbrief meer nodig. Jazeker, dames en heren, vanaf 1 juni is er directe toegang tot de paramedische beroepen. De cliënt kan binnenkort voortaan gewoon zelf naar ons toe!

Nou ja, gewoon? Stel dat ik in Haarlem woon en een diëtist wil bezoeken. Ik google dan op “diëtist – haarlem” en vind 101.000 resultaten. De moed zinkt me meteen al diep in de schoenen, maar dapper klik ik wat websites van diëtisten aan. Ze lijken allemaal wel op elkaar. Ze lijken allemaal wel heel erg op elkaar. Na vijf minuten surfen duizelt het me van de termen als “individuele aanpak”, “advies en coaching”, “advisering op maat” die overal opduiken. Google biedt me intussen ook nog wat advertenties van eiwitsupplementen en  gewichtsconsulenten. Ik kan niet kiezen! Dokter, wat zal ik doen?

Intussen wordt de verlegen diëtist op het spreekuur geconfronteerd met nieuwe klanten, die dapper hebben doorgegoogled en uiteindelijk bij haar terecht zijn gekomen. Ze weet niet veel van ze. Eigenlijk niets. Het kost nog aardig wat tijd om de zorgvraag helder te krijgen, de gegevens te verzamelen en een plan te maken. Ze moet eigenlijk even de praktijkondersteuner bellen. Of de huisarts zelf. Dokter, mag ik even?

De vrijbrief is geen brief naar vrijheid. Het is ook geen brief die zal leiden tot hordes nieuwe klanten. Het is een brief die zal leiden tot meer gezonde concurrentie tussen diëtisten. Wie nu klanten wil, moet echt opvallen. Zorgen dat je zichtbaar bent, zorgen dat je met kop en schouders boven collega’s uitsteekt. Het is ook een brief die meer dan ooit een beroep doet op het eigen initiatief van de diëtist. Op zoek gaan naar informatie, overleggen met andere beroepsgroepen, contact opnemen met verwijzers die strikt genomen geen verwijzers meer zijn.

De vrijbrief biedt veel kansen en mogelijkheden en dat is heel goed. Maar verlegen diëtisten? Die komen er niet verder mee!


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten