Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 November 2014

Voorspellers van insuline-geassocieerde gewichtstoename

Door: Angela

Gewichtstoename door insuline

Diabetes-gerelateerde klachten, de hoeveelheid lichaamsvet en de start insulinedosis zijn voorspellers van insuline-geassocieerde gewichtstoename. Dit blijkt uit onderzoek van internist Henry Jansen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Op dit onderzoek promoveerde hij op 20 november aan de Radboud Universiteit.

Het gebruik van insuline bij diabetes mellitus type 2 heeft als nadeel dat het vaak gepaard gaat met gewichtstoename. Jansen onderzocht voorspellers en consequenties van gewichtstoename door insuline. Het gevolg van gewichtstoename is een hoger risico op hart- en vaatziekten. Volgens Jansen heeft dit verschillende redenen: personen met type 2 diabetes bewegen minder na de start van insulinetherapie, hebben veel levervet en het onderhuidse vetweefsel lijkt meer ontstoken te zijn. Jansen vond ook een verband tussen ontsteking in levervet en onderhuids vetweefsel. Jansens resultaten kunnen leiden tot therapeutische strategieën om deze ongewenste gewichtstoename te verminderen. Zo kan de zorg rondom personen met type 2 diabetes mellitus, die gaan starten met insulinetherapie, verbeteren.

Bron: Radboud Universiteit


harriet Verkoelen, dietist en+DVK, 04 December 2014:
Volgens mij zijn er meer voorspellers maar misschien wel onderzocht en niet hier vermeld. Ik denk aan mate van stress en overige medicijnen als prednison en anti-depressiva en -psychotica. Maar ook de soort insuline speelt een rol: langwerkende versus kortwerkende. Ik kom zonder langwerkende en dus met alleen kortwerkende insuline veel beter uit als het gaat om minder gewichtstoename en verbetering van HbA1c op langere termijn. Wel in combinatie met Khbeperkte voeding. Het staat in geen enkel protocol maar werkt beter bij type 2. Tijd voor hervormingen? Met deze voeding is zelfs insuline therapie te voorkomen. Keer diabetes om inderdaad.Ik krijg erg veel reacties van diëtisten die mijn scholing (Koolhydraatbeperking S,M,L)hebben gevolgd dat ze echt goede resultaten hebben. Ze zijn erg enthousiast over het duidelijke verschil met het standaardadvies. POH verwijst daardoor zelfs meer door!
Ria van Dijk, dietist, 02 December 2014:
dit pleit voor het omkeren van diabetes.
zie www.keerdiabetesom.nl

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten