Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 May 2015

Voorkeuren ondervoede patiënt leidend voor diëtist

Door: Reina

Voorkeuren ondervoede patiënt leidend voor diëtist

Bij het voorschrijven van drinkvoeding bij dreigende ondervoeding leveren de meeste diëtisten een advies op maat. Ze houden bij hun advies rekening met de voorkeur van de patiënt en de smaak, consistentie en volume van de drinkvoeding. Slechts 5% van de diëtisten schrijft altijd generiek drinkvoeding voor. Dat blijkt uit het verslag "Drinkvoeding, generiek of merkgebonden en waarom" van inventariserend onderzoek door de Innovatiewerkplaats Clinical Malnutrition.

Het onderzoek richtte zich op het generieke en merkgebonden extramurale voorschrijfgedrag voor drinkvoeding van diëtisten en huisartsen bij dreigende ondervoeding. In het bijzonder is gekeken naar factoren die de therapietrouw van de patiënt kunnen beïnvloeden: smaak, consistentie en volume van de drinkvoeding en de voorkeur van de patiënt. Aan het onderzoek hebben 136 diëtisten mee gedaan, er was geen respons van huisartsen.

De meerderheid van de diëtisten was werkzaam in een algemeen ziekenhuis of universitair medisch centrum (43%) of in een zelfstandige praktijk (30%) Slechts 5% van de diëtisten schrijft drinkvoeding uitsluitend generiek voor, 28,5% alleen merkgebonden en 76,5% gebruikt beide voorschrijfmethoden.

Een op de drie diëtisten ervaart een sterke invloed van zorgverzekeraars of ziet hierin een belemmerende factor bij het voorschrijven van drinkvoeding. Nader onderzoek naar het effect van de invloed van zorgverzekeraars op de behandeling van de ondervoeding wordt daarom aanbevolen door de onderzoekers.

Bron: Healthy Ageing


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten