Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 April 2014

Vooral vrouwen na lijnen op termijn zwaarder

Door: Angela

Afvallen werkt niet

Lijnen leidt op de langere termijn vooral bij vrouwen eerder tot gewichtstoename dan tot gewichtsafname. Dit blijkt uit een Nederlands onderzoek onder 331 vrouwen en 344 mannen, die gedurende 3 jaar zijn gevolgd. Het onderzoek is gepubliceerd in Appetite.

Het onderzoek is uitgevoerd door prof. Tatjana van Strien, hoogleraar Psychologie van eetstijlen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van Strien ontdekte dat lijners na 3 jaar significant zwaarder waren dan de respondenten die aangaven nooit aan de lijn te doen. Lijnen lijkt dus op de langere termijn eerder met gewichttoename dan met gewichtsafname samen te hangen.

Van Strien keek in deze studie ook naar lijngericht eten, gemeten met de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag. De vragen in deze lijst gaan vooral om ingehouden eten oftewel minder eten dan je zou willen om op gewicht te blijven. Dit lijkt een verstandige manier van lijnen, maar zelfs dit soort lijnen heeft in de steekproef bij de vrouwen een significant effect op gewichttoename na 3 jaar. Bij de mannen was het effect op gewichtsverandering niet significant, mogelijk omdat zij minder sterk aan de lijn deden dan de vrouwen.

Bron: VU


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten