Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 November 2017

Volkorenproducten werken ontstekingsremmend en verzadigend

Door: Marjolein

Volkoren granen

Als mensen met overgewicht wit brood en witte rijst inwisselen voor volkorenbrood en zilvervliesrijst eten ze minder, verliezen ze gewicht en neemt het aantal laaggradige ontstekingen in het lichaam af. Een groep Deense onderzoekers ontdekte dit in een studie onder 50 volwassenen met overgewicht.

Wit of volkoren
De helft van deze mensen kreeg eerst 8 weken alleen maar producten met geraffineerde granen te eten en anderhalve maand later kregen ze een 8-weeks dieet met volkoren producten. De andere helft van de groep volgde eerst het volkoren eetpatroon en daarna het dieet met geraffineerde graanproducten. 

Individuele verschillen
Uit bloedtesten bleek dat de deelnemers minder ontstekingsmarkers hadden bij het eten van volle granen, voornamelijk bij het eten van rogge. Ook waren de proefpersonen bij het volkorendieet sneller verzadigd, aten daardoor minder en verloren gewicht. In de periode dat de mensen voornamelijk geraffineerde granen aten, was er juist een trend te zien richting gewichtstoename.

Darmen
De onderzoekers vonden geen grote verschillen in de doorlaatbaarheid en passagetijd van de darm, insulinegevoeligheid en het darmmicrobioom. 'Dat deze analyse gemiddeld voor de groep geen significante verschillen laat zien, wil niet zeggen dat er op individueel niveau niets is veranderd. Bacteriën zijn nodig om de vezels in volle granen te helpen verteren, dus het kan goed zijn dat de darmbacteriën bij iedereen een ander soort reactie oproepen', zegt onderzoeker Tine Rask Licht. 

Bron: ScienceDaily


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten